Predsjednik Hrvatskog sabora u Murskom Središću – Grad ide u dobrom smjeru i ima potporu središnje vlasti!

Danas je Grad Mursko Središće na poziv gradonačelnika Dražena Srpaka posjetio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u pratnji saborskog zastupnika Darka Horvata. Ispred gradske uprave dočekali su ih predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, njegova zamjenica Ivana Maltarić, gradonačelnik Dražen Srpak, dogradonačelnik Miljenko Cmrečak, predsjednik MO M. Središće Kristijan Antolović, predsjednik MO Križovec Marko Strojko, gradski vijećnik Ivan Goričanec, župnik Tomislav Antekolović, predstavnik UDVDR-a Mladen Kontrec  kao i mnogi drugi uzvanici.

Nakon kratkog predstavljanja i upoznavanja specijalni poklon predsjedniku Hrvatskog sabora predao je župnik Tomislav Antekolović. Kada smo ga kasnije upitali što je bilo u vrećici odgovorio nam je da je bila specijalna domaća rakija viljamovka dobivena od krušaka koje rastu u voćnjaku župnog dvora, potpuno prirodna i da je to najbolji mali i skromni poklon tako visokom gostu koji je posjetio Mursko Središće.

Uvaženi gosti i domaćini tada su krenuli u gradsku vijećnicu na razgovor koji je trajao oko pola sata na kojem novinari nisu bili prisutni, no nakon njegovog završetka izjave za medije dali su Dražen Srpak i Gordan Jandroković.

Gradonačelnik Dražen Srpak rekao je da mu je naročito drago što je najsjeverniji grad posjetio predsjednik Hrvatskog sabora te nastavio:

„Hvala vam što ste došli, hvala vam što ste nas saslušali i hvala vam što ste obećali da ćete naše probleme pokušati riješiti, a najveći među njima je problem kamionskog prometa. To znači da gradom mjesečno prođe 18 tisuća kamiona što je gorući problem. Ministar Butković je krenuo s rješavanjem, ali zbog raznih zapleta još nismo došli do rješenja. Nadam se da ćemo se uz pomoć svih onih koji svojim utjecajem mogu tome pripomoći ove pošasti konačno riješiti.

Predsjedniče, ovdje su naša djeca iz vrtića koja će vam pokloniti simboličan poklon za koji se nadam da će vas svakodnevno u vašem uredu podsjećati na naš problem, a to je novi most pa se jedan nalazi i na ovoj umjetničkoj slici. Hvala vam na budućoj pomoći!

Predsjednika Jandrokovića upoznao sam sa svim našim budućim projektima, a naglasak je bio na stavljanje gospodarske zone Brezje u pogon i izgradnja novog dječjeg vrtića. Također sam naglasio kako je gospodarska živost vidljiva diljem grada, gradi se novi trgovački centar KTC, završava se privatni dječji vrtić kao i Dom za starije i nemoćne, grade se stanovi s čime sve više dobivamo obilježje pravog grada. Za dva tjedna biti će završen i Centar za kulturu na što smo jako ponosni“, završio je gradonačelnik.

Nakon toga riječ je uzeo predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasivši da mu je vrlo drago što je danas u Murskom Središću.

„Gradonačelnik je spomenuo teme o kojima smo razgovarali i zaista sa zadovoljstvom mogu konstatirati da Grad Mursko Središće ide u dobrom smjeru, a ono što ohrabruje su brojke koje se tiču demografije. Rađa se više djece nego u bilo kojem dijelu Hrvatske i to je temelj bez kojeg sve ostalo nema mnogo smisla. Dobre su brojke vezane uz gospodarski razvoj, ide se u smjeru jačanja poduzetništva što je karakteristika ovog dijela Hrvatske pa vam na tome čestitam.

Ovi projekti koje ste spomenuli imaju podršku središnje vlasti, suradnja Grada i države je vrlo dobro razvijena. Ono što je definitivno najveći problem je granični prijelaz, a brojke koje sam danas saznao su upravo zapanjujuće. Radi se o 18 tisuća kamiona koji mjesečno prolaze centrom grada i tu moramo učiniti sve što je moguće kako bi se to promijenilo. Da bi se to dogodilo potreban je dogovor između Slovenije i Hrvatske i znam da će vlada Republike Hrvatske otvoriti to pitanje na razini premijera i Ministarstva vanjskih poslova kako bi se u prvoj fazi granični prijelaz prekategorizirao, a u drugoj izgradio novi most i zaobilaznica. Sada je na središnjim tijelima vlasti da u razgovoru sa slovenskom stranom, bez obzira na problem arbitraže, taj problem riješe“ zaključio je svoju izjavu Gordan Jandroković.

(tekst i foto R. Tomanić)