PREDSJEDNICA REPUBLIKE KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ ROĐENDAN PROSLAVILA U MEĐIMURJU

Danas Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović slavi svoj rođendan i znakovito je da je baš na taj dan odlučila posjetiti Međimurje. U sklopu proslave Dana Međimurske županije posjetila je Čakovec gdje ju je srdačno dočekao i čestitao joj rođendan župan Matija Posavec sa svojim suradnicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, a bio je tu naravno i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

01

U Starom gradu doček joj je priredila Zrinska garda kojoj je ona odala počast, a zatim se uputila prema Zidu boli gdje je položila vijenac i zapalila svijeće poginulim i nestalim Međimurcima u Domovinskom ratu. Obilazak je nastavila centrom grada gdje su je pozdravili mnogobrojni Međimurci, a pjevački zbor Udruge umirovljenika Čakovec sve najbolje povodom rođendana zaželio joj je pjesmom „Međimurje kak si lepo zeleno.“

07

Proslava Dana Međimurske županije nastavlja se  svečanom sjednica Skupštine Međimurske županije koja će se održati u atriju Starog grada u 19:15 sati. Pritom će se uz nastupe zbora Josip Štolcer Slavenski Čakovec, scenski prikaz Moje drago serce u izvedbi Graditeljske škole Čakovec, čitanje Oproštajnog pisma učenika SŠ Prelog Benjamina Mihocija, kao i nastupe Zrinske garde te izvedbu mlade pjevačice Nives Hažić, ujedno dodijeliti najviša županijska priznanja, Nagrada „Zrinski“ i Povelje župana Međimurske županije.

Nakon svečane sjednice svi uzvanici uživat će i u koncertnoj izvedbi opere Nikola Šubić Zrinski, Opere HNK Zagreb, kako bi na dostojanstven način zaključili najsvečaniji trenutak obilježavanja Dana Međimurske županije i 450. obljetnice Sigetske bitke u Međimurju.  Kako se Međimurke i Međimurci uvijek rado uključuju i u akcije koje provode udruge koje imaju za cilj pomoći, a Međimurska županija do sada je vrlo aktivno pomagala svaku akciju vezanu uz grad Vukovar, trenutna je inicijativa vezana uz pomoć obnove vukovarskog vodotornja, jednog od simbola žestokih stradanja i otpora grada. Tako će se ovog puta u okviru svečane sjednice u jezeru Starog grada puštati lampioni u znak podrške gradu heroju i to njih 450, u skladu s godinom obljetnice Sigetske bitke.

(rt, foto Anđelko Jurak)

02

03

04

05

06

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

26

27

22

24

25

28

29

30

31