Popularizacija ženskog nogometa u I. i II. Osnovnoj školi Čakovec

U Republici Hrvatskoj u izvan nastavne sportske aktivnosti u osnovnim školama, uključeno tek nešto više od 26 % djece. Od tog  broja čak oko 61% otpada na dječake, dok je svega oko 39% djevojčica. Navedeno nam svjedoči da je premali broj djece uključen u izvannastavne sportske aktivnosti. Ujedno je značajno manji broj djevojčica uključeno u sportske aktivnosti u osnovnim školama u odnosu na dječake. Veća uključenost dječaka u odnosu na djevojčice prisutna je u svim županijama.

Na temelju navedenog Ženski nogometni klub Međimurje Čakovec  izradio je  razvojni program ženskog nogometa. Opći cilj ovog projekta je vršenje utjecaja da nogomet postane dostupan svima, a specifični cilj projekta je razvoj i popularizacija ženskog nogometa.

Provedbom ovog projekta očekujemo povećanje broja djevojčica u sportskim aktivnostima, koje će prepoznati prednosti i važnosti bavljenja sportom i kretanjem te da kroz sport i igru steknu nova poznanstva i prijateljstva kao i nova znanja i sposobnosti.

U javnosti uz pomoć medija želimo doprinijeti podizanju svijesti o ženskom nogometu. Promovirati i popularizirati ženski nogomet u našoj sredini, županiji i regiji te isticati ravnopravnosti među spolovima u nogometu.

Projekt je namijenjen za djevojčice od 7 do 12 godina a u protekla dva tjedna smo posjetili i prezentirali ženski nogomet u dvije Osnovne škole:

I. Osnovna škola Čakovec i II. Osnovna škola Čakovec

U školskim dvoranama navedenih Osnovnih škola iz Čakovca održana je prezentacija ženskog nogometa i zabavni pokazni trening na kojem smo djevojčicama pokušali približiti kako otprilike izgleda jedan nogometni trening za mlađe uzraste u našem klubu.

Prezentaciju i trening održali su treneri ŽNK Međimurje (Mario Šarić, Gordan Golik) i voditelj (Hrvoje Goričanec).

Iskreno nismo se nadali tolikom odazivu i zaista smo bili ugodno iznenađeni brojem djevojčica ( II OŠ Čakovec 73 djevojčice te u I OŠ Čakovec 28 djevojčica)  koje su bile prisutne te se nadamo da ćemo ovo druženje uskoro ponoviti.

Najviše nas veseli kako je predrasuda prema ženskom nogometu sve manje, a u to nas je uvjerila činjenica da je na treninzima koje smo održali prisustvovalo 100 – tinjak djevojčica.

Zahvaljujemo se Prvoj i Drugoj Osnovnovnoj školi Čakovec te njihovim ravnateljima i učiteljima na gostoprimstvu i pomoći kako bi zajedničkim snagama radili na popularizaciji ženskog nogometa.

Ukoliko želite da se Vaša djevojčica također priključi, nemojte se ustručavati i javite nam se  na broj telefona, 098 546 007 ili mail  [email protected]il.com 

Hrvoje Goričanec