POLJOPRIVREDNA SENZACIJA – BERBA TIKVI IZ MURE U MURSKOM SREDIŠĆU

Bundeve ili kako ih mi Međimurci zovemo tikve, potječu iz Amerike gdje su bile vrlo bitan izvor hrane Indijancima te im pomagale da prežive duge i hladne zime. Kao takve prihvatili su ih  prvi doseljenici u obećanu zemlju pa one i njima postaju važan dio prehrane. Smatra se da ih je u Europu donio Kolumbo gdje su prvotno služile kao hrana za stoku. Danas se bundeve nalaze u mnogim vrhunskim jelima jer su ukusne, lako probavljive i nutritivno bogata namirnica.

01

Tikve imaju i ljekovita svojstva poznata u narodnoj medicini pa su idealne za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva, služe kao diuretik pa se preporučaju onima koji boluju od artritisa i gihta. Zasitne su i siromašne kalorijama pa su izvanredne za mršavljenje, smanjuju kolesterol u krvi, štite od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate. Koriste se i u kozmetici jer njeguju i hrane kožu, a najnovija istraživanja pokazuju da štite od raka kože.

04

Tikve se ne sade samo zbog jestivog ploda nego i zbog sjemenki od kojih se u Međimurju pravi crno bučino ulje po kojemu smo poznati širom svijeta. Ono se koristi kod priprema salata, a može se dodavati u juhe i shakeove.

02

Ova široka primjena tikvi dovodi do njihovog velikog uzgajanja kako kod nas tako i na poljima diljem Europe, no samo u Murskom Središću one se beru iz vode, preciznije iz rijeke Mure. Tako nas je jučer na skeli u Fusku dočekao nevjerojatan prizor skele pune tikvi. Prva pomisao je bila da ih netko samo prevozi s jedne obale na drugu, ali od skelara smo dobili sasvim drugačiju informaciju. On je tikve doslovno brao iz Mure po kojoj su plivale u velikim količinama. Poplave koje su zahvatile Austriju i Sloveniju nisu mimoišle njihova polja tikvi pa ih je voda  donijela do Murskog Središće gdje ih je trebalo samo pokupiti i tako imati potpuno besplatnu berbu ove izvanredne ratarske kulture.

Od mnogih zanimljivosti po kojima je poznat naš grad, ovo će biti još jedna u nizu, a moramo priznati da je zaista originalna i jedinstvena jer eto, u Središću tikve ne trebaju saditi po poljima nego ih jednostavno beru iz Mure.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)

03