POČELA JE ŠKOLA – NOVI PRAVILNIK O KAŽNJAVANJU DOČEKUJE UČENIKE

Danas 7. rujna počinje nova školska godina za gotovo 500.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Prvo što će ih dočekati i sa čime će biti upoznati novi je „Pravilnik o pedagoškim mjerama“ koji su njihovi učitelji već proučili.

Njime se sankcioniraju prepisivanja, šaranje klupa, krivotvorenje ispričnica, krađe, tučnjave i još štošta drugo. Za kršenje Pravilnika učenike očekuju kazne koje variraju od opomene i ukora do strogog ukora, preseljenja u drugu školu i na kraju isključenja iz škole.

Možda će se u ove nove mjere moći upregnuti 40.000 prvoškolaca, no sa starijim učenicima koji su već premazani svim mastima i od kojih su neki čak i tukli učitelje koji su ih se bojali, ići će malo teže. Nakon godina razuzdanosti koja je vladala hrvatskim školama sada se to nastoji spriječiti rigoroznim sankcijama što bi u osnovi moglo biti kontraproduktivno jer nikakvi zakoni ne mogu spriječiti njegove kršitelje. Prepisivanja je bilo od kada škole postoje i nema ni jednog učenika u povijesti koji bar jednom nešto nije prepisao.

Također su uobičajene tučnjave i zlostavljanje među djecom koje je nemoguće iskorijeniti kaznama, već samo ozbiljnim pedagoškim radom. Krađe su puno ozbiljniji problem i njih ne bi svrstali u već spomenuta devijantna ponašanja jer one spadaju u kriminalne radnje daleko opasnije od bezazlenog prepisivanja.

Koliko će novi „Pravilnik o pedagoškim mjerama“ pomoći u sprječavanju svega navedenog ostaje da se vidi u nekim budućim analizama no već sada možemo reći da osim većeg broja kažnjenih učenika drugih poboljšanja neće biti.

(rt, foto: ilustracija)