PETICIJA ZA NOVINARKU NIKOLINU NAKIĆ

Nikolina Nakić, blogerica, novinarka Večernjeg lista i kolumnistica web stranice Bitno.net prijavljena je krajem studenog Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva radi teksta pod naslovom: “Nikolina Nakić o abortusu: Kada je to zločin ubojstva postao ljudsko pravo?

U tekstu Nikolina Nakić, kritizira abortus upozoravajući kako se zločin ubojstva nevinog ljudskog bića ne može nazivati ljudskim pravom.

Tekst je HND-u prijavila gđa Ana Šimac, a u svom zahtjevu za pokretanje postupka tvrdi kako gđa. Nakić žene koje su počinile abortus naziva ubojicama, svoj tekst temelji na fanatizmu a svojim novinarstvom vrijeđa, napada ženske slobode i daje lažne informacije .(Tekst Nikoline Nakić vidi ovdje: “Nikolina Nakić o abortusu: Kada je to zločin ubojstva postao ljudsko pravo?”

Rezultat ove prijave bila je opomena Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva koje ocjenjuje kako je “Nikolina Nakić prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara, s obzirom na to da u Republici Hrvatskoj, u smislu odredaba Kaznenog zakona, abortus nije zločin.” G. Nikolinu Nakić prije izricanja javne opomene HND-a –društva čiji uopće nije član, pa Vijeće časti nema nad njom nikakve ingerencije – nitko prethodno nije kontaktirao.

Ovim postupkom, g. Zdenko Duka, predsjednik HND-a i g. Trpimir Matasović, predsjednik Vijeća časti HND-a, uveli su novi kriterij za novinarsku slobodu govora – ako je nešto u Hrvatskoj u skladu sa zakonom – onda novinari ne smiju iznositi argumente protiv toga ili svoje, negativno mišljenje  (u ovom slučaju, o pobačaju). Ovaj kriterij gospoda Duka, Matasović  i HND do sad nisu primjenjivali na druge novinare – članove HND-a. 

Evo nekoliko primjera:

U vrijeme referenduma o braku,baš kao i danas, zakon je štitio brak kao zajednicu žene i muškarca. G. Duka i g. Matasović nisu nikad primijenili kriterij koji je uveden za Nikolinu Nakić na velik broj novinara koji su brak kao zajednicu žene i muškarca napadali vrijeđajući sve koji misle u skladu sa zakonom. Da se podsjetimo samo na neke primjere:

Hrvatska odlučila kao nekad 65% za diskriminaciju – INDEX.HR , Matija Babić, prikazivanje Hrvatske zastave sa svastikom kao rekacija na prvi građanski referendum

Središnji dnevnik HRT-a – HRT, Zoran Šprajc, “homofobne” izmjene Ustava RH (govoreći o referendumu o braku)

Isto tako, iako hrvatski zakoni i Ustav jamče slobodu ispovijedavanja svoje vjere – g. Duka i g. Matasović nisu nikad primijenili kriterij uveden za Nikolinu Nakić na novinare koji vrijeđaju i napadaju vjernike – prvenstveno katolike. Evo nekoliko primjera:

Boris Dežulović: Spolna bolest u biskupskoj konferenciji – Slobodna Dalmacija, Boris Dežulović – katolici neodgovorna, sebična stoka i budale.

Da je u mene troje djece, svega mi, ja bih se ili propio ili emigrirao – – Jutarnji list, Ante Tomić, obitelji s više djece: legla ispunjena zaj******* katoličkom krivnjom

Idi kući pijan si – INDEX.HR, Hrvoje Marjanović – naziva Bibliju vodičem za ovce i ovčare a Isusa Pokemonom.

Štoviše, u slučaju ovog posljednjeg primjera – teksta Idi kući pijan si  – g. Duka i g. Matasović vodili su se potpuno drugačijim kriterijem od onoga koji su primijenli na Nikolinu Nakić. Naime, g. Davor Mecanović uputio je Vijeću časti HND-a zahtjev za pokretanje postupka protiv novinara Hrvoja Marjanovića radi vrijeđanja vjernika koje naziva ovcama i ovčarima. Njegov zahtjev je jednoglasno odbijen uz tumačenje da su “određene formulacije u tekstu novinaru poslužile kao stilsko sredstvo pojačavanja argumentacije teze koju zastupa, bez namjere vrijeđanja i/ili omalovažavanja pojedinaca i/ili skupina s kojima polemizira” te su zaključili kako Kodeks časti hrvatskih novinara nije prekršen.

Jedan od temelja demokracije je sloboda mišljenja i govora, baš kao i jednakost svih pred sudom – časti ili nekim drugim. Ako Sud časti Hrvatskog novinarskog društva ima različite kriterije prema novinarima – ovisno o tome slaže li se ili ne vodstvo HND-a sa mišljenjem i stavovima novinara – onda taj Sud časti niti je častan niti je demokratski.

Stoga Vas pozivamo, potpišite peticiju potpore gđi Nikolini Nakić i ustanite u obranu slobode govora. Zatražite od HND-a iste kriterije za sve novinare i javno povlačenje izrečene opomene.

 

Peticija u kojoj tražimo primjenu istih kriterija na sve novinare kao i javno povlačenje opomene upućena je na adrese saborskog Odbora za informiranje, Agencije za elektroničke medije, g. Zdenka Duku, predsjednika HND-a, i članove vijeća časti HND-a.

Ako još niste potpišite peticiju za povlačenje javne opomene gđi Nakić, slobodu govora i jednake kriterije za sve novinare:

http://www.citizengo.org/hr/20962-potpora-novinarki-nikolini-nakic

CitizenGO Hrvatska