PEKLENIČKI VATROGASCI ODRŽALI 91. REDOVNU GODIŠNJU SKUPŠTINU

U subotu 30. siječnja DVD Peklenica održao je svoju 91. redovnu godišnju skupštinu u dvorani Društvenog doma. Pred velikim brojem uzvanika i gostiju iz drugih vatrogasnih društava podneseno je detaljno izvješće Upravnog odbora i Zapovjedništva koje donosimo u cijelosti.

 

IMG_3399

DVD Peklenica ima ukupno 70 članova, od toga 5 bez temeljnog ispita, 17 sa temeljnim ispitom, to jest ispitani vatrogasac ili vatrogasac 1.klase, zatim 2 dočasnika, 4 dočasnika 1.klase, 2 vatrogasna časnika, 1 vatrogasnog časnika 1.klase, 7 veterana te 35 djece i mladeži.

U 2015. godini operativa je imala ukupno 34 radnih obaveza:  vježbe, takmičenja, radne akcije, dežurstva, osiguranja te intervencije.
Od preventivnih aktivnosti ističem akciju Vuzmenka 2015, intervencija nije bilo, a članovi DVD-a Peklenice u dva navrata su obišli prijavljene vuzmenke.
Za vrijeme žetvene sezone provodili smo preventivnu akciju Žetva 2015. sukladno naputcima Vatrogasne zajednice Međimurske županije, te odluci Gradskog Vijeća, u to vrijeme organizirano je  dežurstvo. Primijetili smo da su poljoprivrednici koji na našem području  obavljaju žetvene radove dobro upoznati sa opasnostima od požara te da uglavnom posjeduju vatrogasne aparate za početno gašenje požara.

vatrogasna skupština

Operativa je 2015. imala na sreću samo  3 intervencija, i to 1 požar otvorenog prostora, te 2. tehničke intervencije: kod jakog vjetra srušen dimnjak i oštećeno krovište, te srušeno stablo na objekat. Što se može reći da mještani djeluju preventivno. Također  sudjelovali smo na javnoj vježbi „Markovo 2015“  u Selnici sa 5 člana  zajedno sa DVD-ima sa područja grada i Javnom Vatrogasnom Postrojbom Čakovec, te na međunarodnoj javnoj vježbi  „Mura 2015“ u organizaciji Državne Uprave za zaštitu i spašavanje i sudjelovali sa 8 članova: 7 markiranata i zapovjednikom sektora Mali Balaton.  Već tradicionalno, i ove godine osiguravali smo sigurnost gradskog maratona to jest Utrke grada. Također, osiguravali smo i koncert Miroslava Škore u Murskom Središću.

Od opreme prošle godine nabavili smo muška i ženska svečana odjela za članove. Te smo od DVD-a Mursko Središće na poklon, povodom 90. godišnjice DVD-a, dobili par izolacionih aparata sa rezervnim spremnicima. Što im se i ovim putem zahvaljujemo!

U mjesecu Travnju posjetili smo prijateljsko vatrogasno društvo u Austriji u Pernersdorfu gdje smo ugodno se iznenadili sa organiziranošću društva i opremljenosti tamošnjih DVD-a.  Imali smo prilike pratiti opsežnu vatrogasnu vježbu koja je bila vrlo zanimljiva. Također su nam priredili kratke male izlete u obližnja mjesta te smo proveli nezaboravan vikend sa austrijskim vatrogasnim prijateljima.

IMG_3420

NATJECANJA

 
Natjecateljske aktivnosti su započete početkom svibnja. Županijsko natjecanje održano je 30.05 u Svetom Martinu na Muri. Sudjelovali smo sa dvije ekipe i to sa pomladak muški i ekipa pomladak žene. Ekipa pomladak muški postigli su 42. mjesto  a pomladak žene prvo. Sa ekipama mladeži i podmladka bili na 17. Igrama vatrogasne mladeži u Žiškovcu gdje su sudjelovale 64 ekipe. DVD Peklenica nastupila je sa 6 ekipa. Pomladak žene 2 osvojile odlično 1. mjesto te 3. mjesto Mladež žene. Pomladak žene 1 i 3 osvojile su 4. I 9. Mjesto. Pomladak muški osvojili su 13. Mjesto te mladež muški 15. Mjesto. Svi su dobili za nagrađen trud medalje a i najmlađa sudionica natjecanja je dobila nagradu, naša Hana Vršić.

IMG_3402

22.08.2015. pod domaćinstvom DVD-a Vratišinec održano je jedinstveno 17. Vatrogasno natjecanje uporabom podzemnih hidranata gdje je nastupilo 51 ekipa. DVD Peklenica je nastupila sa 3 ekipe: Muška A ekipa osvojila je 13. Mjesto, Mladež Žene osvojile su 3. Mjesto, Mladež muški osvojili su 3. Mjesto. Naš veteran Ivan Govedić nastupio je sa ekipom u kategoriji „Veterani“

Čestitke svim klincima, klincezama i mladeži na rezultatima. Hvala im i na dobrom i ljepom ponašanju na natjecanju. Zahvala ide i roditeljima koji su klince puštali na treninge i natjecanja. Hvala i svim navijačima.

IMG_3422

U 2015. godini imali smo nekoliko radnih akcija a najviše sati i truda se uložilo na pripremu održavanja 90.-te obljetnice osnutka Vatrogasnog društva koje se održalo 27.06.2015 godine. Na proslavu 90—te godišnjice postojanja došla su brojna vatrogasna društva iz okolice, te naši prijatelji vatrogasci iz Pernersdorfa iz Austije. Na samoj proslavi su se podijelila priznanja članovima za dugogodišnji rad te zahvalnice i pohvalnice za doprinos u vatrogastvu.

Upravni odbor je tijekom 2015. godine imao 10 sjednica na kojima se rješavala problematika DVD-a. 3. Sjednice su bile organizirane i sa članovima Nadzornog odbora.

IMG_3406

Od ostalih aktivnosti izdvajamo:
Za Uskrs  smo prisustvovali zajedno sa susjednim DVDima na Svetoj misi u župnoj crkvi u Vratišincu, također sudjelovali smo na hodočašću vatrogasaca na Mariju Bistricu.

Pod kraj 8. Mjeseca organizirali smo druženje svih članova te djece, te napravili kratku obuku sa navalnim vozilom.

Prošle godine ostali smo bez 2 člana, veterana, Mije Zadravec i vrlo aktivnog do samog kraja Josipa Trstenjak.
Odavali smo počast i umrlim vatrogascima na našem području.

Uključili smo se u društveni  život mjesta. Tako smo se uključili i u manifestacije u organizaciji grada Mursko Središće vezano uz Dane Grada, Ljeto uz Muru i za vrijeme Božićnog sajma te smo na kraju godine, već tradicionalno, postavili bor ispred društvenog doma koji su okitili školska djeca a mi smo ih počastili toplim čajem.

Sudjelovali smo i u organizaciji Dana peklenice, koji je organizirao VMO i mjesne udruge, a za vrijeme biciklijade osiguravali sigurnost sudionicima.  Moram još istaći dobro suradnju sa predsjednicom Mjesnog Odbora Ivanom Maltarić  te gradom Mursko Središće i gradonačelnikom gosp. Srpakom.

IMG_3421

Na kraju se zahvaljujem svim članovima koji su sudjelovali u intervencijama, preventivi, natjecanjima i svim ostalim aktivnostima Društva. Ima još članova koji su nažalost samo članovi na papiru a ne uključuju se u rad društva. Imamo dobre planove i temelje za napredak društva te planove za postizanje veće sigurnosti naših mještana u situacijama kada im je to najpotrebnije ali te planove nemogu ostvariti nekolicina aktivnih članova te vas pozivam da se u ovoj i predstojećim godinama još više i sa još više žara i htjenja uključuju u aktivnost DVD-a.

(Upravni odbor i Zapovjedništvo DVD-a Peklenica, foto Tin Tomanić)

IMG_3412

IMG_3413

IMG_3415

IMG_3418

IMG_3401

IMG_3403