OTVOREN DOM MEĐIMURACA U ZAGREBU

Otvoren Dom Međimuraca u Zagrebu: Razvoj Međimurske županije određuje i komunikacija s iseljeništvom

Međimursko prošćenje ili međimurska večerja, pojmovi su koje u najsjevernijem hrvatskom kraju često koristimo. No da se oni čiju diljem cijele zemlje, pa i šire, brinu se Međimurci okupljeni u društva koja promiču našu bogatu vjersku, kulturnu i društvenu baštinu. Uz sav svoj napor, trud i zalaganje da se u ostalim krajevima mogu podičiti svojim porijeklom, potreban im je i adekvatan prostor u kojem se okupljaju i dogovaraju brojne programe koje organiziraju tijekom godine.

1

Najreprezentativniji Dom Međimuraca u ovoj regiji, svakako je svoje mjesto našao u srcu Zagreba, gdje se okuplja Zavičajno društvo „Međimurje“, ali i koje otvara vrata svim Međimurkama i Međimurcima te ljubiteljima najsjevernijeg hrvatskog kraja. U okviru ovogodišnjeg 20. Međimurskog prošćenja, tradicionalne manifestacije koju organiziraju uz misno slavlje i kulturno – zabavnu svečanost, svečano su otvorili i novi dom, pravu ambasadu Međimuraca u Zagrebu. Radi se o prostoru na samom Trgu bana Josipa Jelačića, za koji je potpisan ugovor o privremenom korištenju prostora, na četiri godine.

2

U dobivanju prostora veliku im je podršku osim Grada Zagreba dala i Međimurska županija, na čelu sa županom Matijom Posavcem kojeg su, uz zamjenika ministra kulture RH Alena Kajmovića, pozvali da svojim dolaskom uveliča ovaj veliki dan za sve Međimurce. Župan Posavec, u svom je obraćanju pohvalio rad društva, ali i predsjednika Tončija Trstenjaka, počasnog predsjednika Danijela Režeka te potpredsjednika Ivana Novaka koji su omogućili stvaranje ovog pravog referentnog centra Međimuraca u Zagrebu. „Ponosan sam što smo realizirali ovaj vrijedan projekt, ovo je zajednički uspjeh i svojevrsna nagrada jednom od najaktivnijih društava koje brine da se na svakom koraku i sa svakom novom generacijom očuva identitet i kulturna baština najživopisnije hrvatske županije“, rekao je Posavec.

3

„Iako rodom nisam iz Međimurja, zbog ljudi kao što ste svi vi okupljeni u društvu, bez sumnje se osjećam kao pravi Međimurec i s ponosom mogu reći da je zahvaljujući vama Zagreb svima nama bolje mjesto za život i rad. Ujedno vam zahvaljujem što sam i ja, zbog nove funkcije, dobio novi dom u našoj metropoli“, dodao je Kajmović, a pater Trstenjak objasnio da, iako sa sjetom napuštaju svoj dom u Ilici 10, vesele se novim prostorima. „Naše društvo ne čini prostor, već ljudi. To se ne mijenja od samog osnutka i našeg prvog okupljanja. No bez sumnje, ovo je za nas ipak povijesni dan, uvjeren sam kako će biti za dobrobit  cijele naše zajednice koju ćemo svaki dan okupljati u još većem broju.“

 

5

Dosadašnji Dom Međimuraca od 1994. godine nalazio se na prostoru tavana Ilice 10, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih razloga sada je na novoj lokaciji, s kojom dolaze novi planovi i ciljevi koji u prvom redu uključuju razvoj gospodarstva i kulture. Posavec pak je najavio kako razvoj Međimurske županije uvelike određuju društva ovakvog tipa, kao i komunikacija s iseljeništvom te je međunarodna suradnja, posebice s Lendavom te zemljama Austrijom, Mađarskom, Švicarskom, ali i Njemačkom, oblikuje uspjeh i napredak našeg kraja među Murom i Dravom.

9

Valja napomenuti kako je svečanost svojim nastupom uveličala mlada perspektivna violinistica Ana Labazan Brajša, a svoj su doprinos novom Domu Međimuraca dali i članovi Udruge studenata Međimura, koji su ujedno i pomogli u opremanju novog doma.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

6