Osmogodišnja Središćanka, pijanistica Dora Rebernik najmlađa učesnica 47. Varaždinskih baroknih večeri

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Unatrag sedam godina festival svake godine ima zemlju partnera. Do sada su zemlje partneri bili Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija, Francuska, Španjolska a ove će godine to biti Mađarska.

Varaždinske barokne večeri su tradicionalni i ambijentalni festival koji spaja baroknu glazbu, arhitekturu palača, dvoraca, crkava, cvijeće, krajolik, okuse, mirise i osjete. Također su najveći i najstariji festival specijaliziran za umjetnost baroka, popraćene su atrakcijama svečanog otvorenja, izložbama, gastronomijom….

Odlikuje ih beskompromisna kvaliteta umjetnika, zemlje partneri povezuju europsku kulturu i baštinu, a grad i njegovi građani žive s festivalom koji je uklopljen u veliki turistički potencijal pitoresknog područja srednje Europe.

Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri održavaju se od 22. rujna do 02. listopada, a čast da na njima nastupi i to s Varaždinskim komornim orkestrom pripala je osmogodišnjoj pijanistici iz Murskog Središća Dori Rebernik. Ona je i najmlađa učesnica ovog eminentnog festivala što je izuzetno priznanje za nju, njene roditelje kao i njenog profesora u Glazbenoj školi Varaždin Danijela Ota s koji vježba već dvije godine.

Da bi do toga došla Dora je morala proći audiciju pred mnogobrojnim članovima komisije u konkurenciji dvadesetak kandidata, a na nastupu za koji se pripremala mjesecima izvoditi će 2. stavak u g-molu Bachova koncerta.

Do Sada je Dora imala više međunarodnih nastupa pa je tako na natjecanju mladih pijanista „Davorin Jenko“  u siječnju ove godine u Beogradu osvojila prvu nagradu, dok joj je druga nagrada pripala na natjecanju „Jurica Murad“ koje se održavalo u Varaždinu. Malu Doru očekuje još niz nastupa koje će kao i uvijek uskladiti sa svojim obavezama koje ima kao učenica 3. razreda OŠ Mursko Središće i 1. razreda Glazbene škole u Varaždinu.

I na kraju kažimo da će Dora Rebernik na Varaždinskim baroknim večerima s Varaždinskim komornim orkestrom nastupiti posljednjeg dana festivala u ponedjeljak 02. listopada u 20,00 sati u varaždinskoj katedrali. Svi vi koji je želite vidjeti na djelu sada imate jedinstvenu priliku da se uvjerite u kvalitete ove mlade pijanistice iz Murskog Središća pa vas pozivamo da to svakako učinite.

(R. Tomanić, foto A. Rebernik)