ODRŽANA TRIBINA „90 GODINA ŠKOLSTVA U HLAPIČINI“

U četvrtak, 4. veljače 2016. navršilo se punih 90 godina otkad je osnovana Državna škola u Hlapičini, te su djeca koja su dotad pohađala školu u Svetom Martinu na Muri počela dolaziti na nastavu u nekadašnji Majur grofa Feštetića, „najveću zgradu u selu“ prilagođenu za potrebe nastave.

Tim povodom organizirana je upečatljiva tribina koja je okupila stariju generaciju učitelja koji su poučavali prije negoli je škola u Hlapičini postala Područnom školom OŠ Mursko Središće, kao i dosadašnje ravnatelje koji su iznijeli svoja sjećanja, dojmove i iskustva o generacijama djece odraslih i školovanih u ovom mjestu.

dav

Tribina je započela kratkim učeničkim programom i pozdravnim riječima ravnatelja, g. Elvisa Šarića, a moderatorica, učiteljica Mirjana Mošmondor uz prezentaciju „Priča stare škole“ uključivala je u razgovor redom sudionike koji su u kratkim izlaganjima nadopunjavali „Priču“ i učinili je životnom i bogatijom. O razdoblju kad je škola još bila samostalna govorila je bivša učiteljica i ujedno ravnateljica škole, gđa Julijana Levačić, zatim bivši učenik iz razdoblja nastave na mađarskom jeziku g. Josip Novak, a o kasnijim godinama i učitelj g. Antun Pšeničnik. Iako su tada razredi bili vrlo brojni, nastava se i u to vrijeme odvijala u kombiniranim odjelima, tako da je to tradicija školstva od najranijih vremena. Najviše djece školu je polazilo 1931.g., ukupno 156 učenika. Godine 1958. škola prestaje biti samostalna i postaje Područnom školom. O djetinjstvu i odrastanju u učiteljskom stanu „stare škole“ svjedočili su potomci njenih posljednjih stanara, učitelja Antonović, Alica i Robert, koji su zgradu upamtili kao svojevrstan „dvorac“ s brojnim zakutcima i prilikama za pustolovine. Zanimljivosti iz stare škole iznijela je i učiteljica Nevenka Brodar, koja je radila i u vrijeme otvaranja nove školske zgrade 1980.g. Bivši ravnatelji OŠ Mursko Središće g. Darko Celec i gđa Marija Trstenjak ukratko su se osvrnuli na posljednjih 25 godina školstva. Kroz taj niz godina izmijenilo se zaista mnogo učitelja od kojih je svaki ostavio poneki trag, ali najduži staž i najviše utjecaja ostvarila je učiteljica gđa Mirjana Celec.

dav
Danas škola ima 27 učenika u dva kombinirana odjela, a zgrada stare škole počinje se obnavljati i revitalizirati. Gradonačelnik g. Dražen Srpak naglasio je kako je škola odnedavno zaštićena kao kulturno dobro RH i pokrenuti su projekti za njenu obnovu, a župnik iz Svetog Martina vlč. Ivan Herceg upoznao nas je s istraživanjima o nekadašnjim ivanovcima koji su u Novim Dvorima (što je stari naziv za Hlapičinu) imali svoj preceptorat. Prošlost Hlapičine sa znanstvene strane obrađuje prof. Blaženka Filipan Žignić koja je u kratkom izlaganju najavila monografiju, u kojoj je i povijest školstva značajan dio.

Obilježavanje 90 godina školstva u Hlapičini imat će i svoj nastavak u obliku školske svečanosti za roditelje i mještane u svibnju ove godine, čemu je ova tribina bila svojevrstan uvod. Tribinu je idejno osmislila i vodila učiteljica Mirjana Mošmondor, ulomke iz starih spomenica škole čitale su Aleksandra Novak i Martina Cimerman Teljega, uz glazbenu pratnju također dugogodišnjeg učitelja ove škole Marinka Pintarića.

(Martina Horvat)

dav