ODRŽAN DAN ZNANOSTI U OŠ MURSKO SREDIŠĆE

U Osnovnoj školi Mursko Središće, 18. ožujka, održan je Dan znanosti. Svrha obilježavanja ovog dana je osnaživanje svijesti o ulozi znanosti u svakodnevnom životu čovjeka i promociji važnosti obrazovanja. Voditelji aktivnosti osmislili su brojne interdisciplinarne aktivnosti vezane za sadržaj svog predmeta koje u redovnoj nastavi ne prezentiraju. Učitelji matematike, kemije, fizike, geografije te informatike uložili su veliki trud kako bi učenicima poboljšali razumijevanje prirodnih znanosti.

8

Učenici petih razreda sudjelovali su na radionici iz područja geografije.  Učenici su bili raspoređeni u dvije grupe, u različito vrijeme, s trajanjem od sat vremena. Voditelji radionice bili su učitelji Marija Horvat, Ines Tomašković i Jurica Novak. Radionica „Računanje vremena“ obuhvaćala je pravilno određivanje mjesnog i pojasnog vremena, shvaćanje važnosti računanja vremena u svijetu te izradu zvjezdanog ili sunčanog sata. Već pri ulasku u učionicu dobili su zanimljiv zadatak, sjesti na svoje mjesto prema dobivenim koordinatama, prateći ekvator i meridijan na podu učionice. Naučili su da su se ljudi do kraja 19. Stoljeća koristili mjesnim ili Sunčevim vremenom. Za kraj, učenici su u paru računali vrijeme u pojedinim gradovima te izrađivali zvjezdani ili sunčani sat.

10

Na informatičkoj radionici predstavljen je alat Kahoot. Riječ je o besplatnoj online platformi za učenje uz zabavu. Uz pomoć tog alata učenici su naučili kako izraditi kviz čijem rješavanju mogu pristupiti svi korisnici interneta. Kahoot omogućava izradu tekstualnih, slikovnih i video pitanja te prikaz do 4 moguća odgovora. Kada se cijeli kviz kreira i spremi možemo ga pokrenuti. Tada se svi koji su spojeni s internetom mogu uključiti u odgovaranje na pitanja. Upišu svoj nadimak i natjecanje može početi. Sustav ih boduje na temelju točnosti i brzine odabira odgovora. Voditelji ove zanimljive radionice bili su učitelji Nenad i Tanja Hajdinjak.

Pokuse iz područja kemije puna dva sata izvodili su učenici uz asistenciju i upute učiteljice Dijane Premuš. Učenike osmih razreda zapanjili su pokusi Nevidljiva tinta, Plava boja, Kemijski kameleon, Neobičan cvijet, Crna mamba i njezina djeca, Mokra krpa gori, Eksplozija brašna, Samozapaljenje svijeće, Goruća pjena, Golo jaje, Jaje u boci, Eksplozija jajeta te Vađenje krvi po NASI.

6

Da i matematika može biti kreativna uvjerili su se polaznici radionice „Zlatni rez“. Na radionicama su sudjelovali učenici sedmih razreda. Bavili su se proporcijom, kakvi moraju biti odnosi između dijelova i cjeline kako bi se dobila ljepota zlatnog reza. U uvodnom dijelu pogledali su kratak film. Učenici su uvidjeli kako se zlatni rez ne provlači samo kroz područje matematike, nego je prisutan u svakom kutku prirode i ljudskog tijela. U drugom dijelu radionice učenici su određivali svoj zlatni rez prema grčkom kanonu tijela, uvrštavajući svoje mjere u zadanu formulu.

Druga radionica iz matematike pod nazivom „Važnost procjene“ obuhvaćala je određivanje približno točne vrijednosti. Učenici su na zabavan i domišljat način shvatili koliko je važno znati procijeniti naizgled nevažne stvari.

9

Članovi projekta Fizika ekspres, Oskar Stjepančić i Damir Klemenčić, studenti fizike, predstavili su zabavne pokuse iz fizike. Pokazali su kako se polunapuhani balon ponaša u vakuumu ispod zvona. Uslijedilo je i kuhanje vode u vakuumu, eksplozija plastične boce, ples plamenih valova i ponašanje plamena u mikrovalnoj pećnici. Učenike je posebno dojmilo upravljanje vatre glasom.

Obuhvativši sve radionice, možemo zaključiti da je Dan znanosti oduševio učenike naše škole.

(OŠ Mursko Središće)

2

1

3

4

5

7

02

03

04

05

06

07