Odana počast žrtvama komunističkog bezumlja

U organizaciji Društva za žrtve rata i poraća Međimurske županije danas je u Macincu odana počast za sve poginule u drugom svjetskom ratu i poraću.Posebno je odana počast za žrtve koje su iskopane u Sepu u Macincu.

Kao i svake godine u župnoj crkvi u Macincu održana je sveta misa. Misu je uz pratnju njihovog župnog zbora predvodio župnik velečasni Stjepan Markušić.

Nakon svete mise na grobištu u Sep-u održana je molitva i položeni vijenac i svijeće za sve ubijene. Josip Kolarić predsjednik društva naglasio je da i ove kao prethodnih godina na ovaj dan sjećamo se svih žrtava a posebno žrtvama grobišta ,,Sep”.

Ove žrtve na ovom grobištu eskumirani su 2009., a pokopane 2010.godine. Na ovom grobištu pokopani su:slikar Josip Horvat, pjesnik Vinko Kos, skladatelj Mirko Kolarić, dr.Katarina Vojvoda, Pukovnik Dragutin  Perko, svećenik Jakob Ladić, Miroslav Grđan,Ivan Mađarić, Franjo Perčić, Ivan Perhoč, Hinko Kroder, Josip Lesjak, te mnogo drugih  znanh i neznanih  međimurskih žrtava totalitarnih bezumlja, čije su kosti rasute od Štrigove do Kotoribe.

Kad mi trava prekrije grob

Majko ne plači mi ti

Pamti da Hrvatska neće biti rob,niti će je nestati

Nije umro onaj koji je pokopan,on je samo daleko od nas. Umro je onaj koji je zaboravljen od nas.

(Tekst i foto Pavo Jazvić)