Najznačajniji hrvatski srednjovjekovni festival je onaj renesansni u Koprivnici

Renesansni je festival u Koprivnici najznačajniji hrvatski srednjovjekovni festival te jedna od omiljenih manifestacija u Lijepoj Našoj. I ove je godine od 24.–27. kolovoza okupio više od tisuću sudionika iz Hrvatske i brojnih drugih država – od Austrije, preko Slovačke i Poljske do Italije. Naravno, posjetitelja je bilo znatno više, pa se njih okupilo nekoliko desetaka tisuća.

Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u 15. i 16. st., kada su nastale koprivničke renesansne fortifikacije. Na njoj ste tako mogli vidjeti brojne povijesne likove – mušketire i haramije, vitezove, stare obrtnike, kmetove, gutače vatre, krčmare i druge. Cijeli prostor renesansnih bedema pretvario se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, kula, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika.

Naravno, tu je bila i nezaobilazna glazbena podloga, kao i bogata gastronomska ponuda temeljena na starim receptima. Tako se mogla isprobati specijalitete od divljači, kopuna ili koprive, biljke kojoj Koprivnica i duguje svoje ime.


Glavna je tema ovogodišnjeg FestivalaKopriva i eliksiri‘.

Organizatori ulažu velik trud u autentičnost cijele priredbe, pa je Renesansni festival manifestacija s koje je potpuno uklonjena plastika te posjetitelji jedu i piju iz drvenih i keramičkih posuda. Naravno, napitci i jela također maksimalno prate onodobnu ponudu. Najam posebno dizajniranih velikih krigli košta 25 kuna. Želite li ih zadržati, ostat ćete bez tog iznosa, a ako krigle nemate namjeru odnijeti sa sobom, spomenuti iznos bit će vam vraćen na info-točkama ili u ugostiteljskim objektima gdje ste ih i uzeli.

Zanimljivo je bilo i kuharsko natjecanje, kako za profesionalce, tako i za ‘amatere’. Naravno, kao i svake godine, poseban interes izazvao je noćni napad na grad, atraktivna bitka koja se održava u subotu u večernjim satima.

Od atrakcija, vrijedi istaknuti drvenu palisadu, odnosno zid dugačak oko 600 metara, koji je okruživao glavninu festivalskog prostora.

Preuzeto s:http://www.putovnica.net/dogadanja/renesansni-festival-koprivnica

(foto: Tin Tomanić)