MURALIST S MEĐIMURCIMA U BLEIBURGU

Jučer je u Bleiburgu u Austriji održana središnja komemoracija u povodu 72. godišnjice bleiburške tragedije. Organizator Komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora bio je Počasni bleiburški vod, a liturgije u ime HBK-a i BK-a BiH, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate. Komemoraciji je prisustvovalo više od 20 tisuća ljudi koji su stigli u 100 autobusa iz Hrvatske i 50 iz Europe.

01

01a

Komemoracija je započela u 11 sati molitvom na groblju Unterloibach, odakle je u 11,15 sati krenula procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje s početkom u 12 sati predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

02

02a

U ime Hrvatskog sabora komemoraciji nazoči izaslanstvo koje vodi predsjednik Gordan Jandroković, a nazočni su i potpredsjednik Milijan Brkić, te zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

03c

03

03a

03b

U organizaciji HVIDR-e Jug Čakovec na obilježavanju tragedije koja se dogodila u svibnju 1945. godine bili su i građani iz cijele Međimurske županije, a županija je osigurala i prijevoz na čemu im se izaslanik Pavo Jazvić najljepše zahvaljuje.

(rt, foto A. Jurak)

04

04a