Međimurci sudjelovali u obilježavanju 27. obljetnice oslobođenja Lipika

Dostojanstveno i svečano, kako i dolikuje, u subotu, 8. prosinca obilježena je 27. obljetnica oslobođenja grada od srbočetničke agresije i Dan branitelja Lipika. Bilo je to vrijeme kad su Lipik i čitava Republika Hrvatska svjedočili jednom od najsjajnijih događaja Domovinskog rata.

Nakon više od 100 dana krvavih borbi, brojnih žrtava, stradavanja i uništenja Lipik je oslobođen od neprijatelja i tako je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu. Samom oslobađanju grada, uz malobrojne domaće branitelje, pripadnike “Merčepove” postrojbe pričuve MUP-a, veliki doprinos su dali Međimurci, dragovoljci, pripadnici 1. satnije 54. samostalne bojne HV Čakovec.

Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona na spomen obilježju u Dobrovcu, na groblju u Lipiku kao i kod spomenika poginulim branitelji Lipika, počast su odali gradonačelnik Vinko Kasana, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, Ante Katić, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, delegacija prijateljskog grada Čakovca predvođena Stjepanom Horvatom, predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH podružnice Međimurske županije i Mladenom Tkalčecom, predsjednikom HVIDR-a Međimurske županije, članovi Udruge ratnih veterana 54. samostalne bojne HV Čakovec Mladen Magdalenić, Miroslav Žvorc, Vladimir Vadlja, Branislav Baksa, Marijan Krušić, Dragutin Gojsek, Tihomir Hozjan predvođeni Zvonimirom Koširom, te predstavnici drugih braniteljski i stradalničkih Udruga iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja, služena je sveta misa za sve poginule branitelje, koju je u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku služio velečasni Jozo Zorić, lipički župnik.
Program obilježavanja Dana branitelja Lipika nastavljen je zajedničkim druženjem branitelja u restoranu Ferrero na lipičkim bazenima. Na samom početku, okupljenima se u ime Udruge branitelja Lipika 1991. obratila gospođa Mirjana Cahun koja je istaknula kako je 6. 12. 1991. grad Lipik dočekao svoju slobodu i da su toga dana naši branitelji dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema domovini.

„Naše pravo i obveza je sjećati se hrabrih branitelja. Domovinski rat i uspomenu na njega moramo čuvati i nikada zaboraviti.“, rekla je gospođa Cahun dodavši kako slobodu i nastavak života ovog grada dugujemo našim braniteljima koji su se borili i onima koji su dali život za njega. Ona je istaknula činjenicu da hrvatski branitelji, za razliku od opće populacije prerano umiru, pozvavši sve da pomognu braniteljima u omogućavanju doživljavanja prosjeka životne dobi te osiguravanjem njihovih prava jer to su ljudi koji su krvlju stvorili Republiku Hrvatske.

Tajnik  Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

podružnice Međimurske županije

                                                                                                          Dražen Tkalec,struč.spec.ing.admin.chris.