MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI OBILJEŽILI SVOJ DAN

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele, začetnice modernog sestrinstva. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije.

Danas je taj dan obilježen i u Murskom Središću gdje su  patronažne medicinske sestra Jelena Flac i Valentina Stojko na gradskoj tržnici građanima mjerile tlak i šećer u krvi. Pošto je bio i sajmeni dan pred njihovom „improviziranom ordinacijom“ bilo je puno „pacijenata“, no svi su oni došli na red i tako provjerili stanje svojeg zdravlja.

uvodna

01

03

Dan sestrinstva obilježen je i u Međimurskoj županiji. Obilježavanju se pridružilo i predsjedništvo Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara HUMS-a Podružnice Županijske bolnice Čakovec i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Podružnice Čakovec prigodnom svečanošću održanom u biblioteci ŽB Čakovec.

06

Pritom su uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca, v.d. ravnatelja ŽB Čakovec Miroslava Horvata, ravnatelja Doma zdravlja Čakovec Branka Vrčića, ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marine Payerl – Pal, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislava Novinščaka, glavne medicinske sestre bolnice Nevenke Horvat, kao i medicinskih sestara te tehničara, istaknuli aktualni problemi vezani uz djelokrug medicinskih sestara. Ujedno je iskorištena prilika da se za 30 godina rada u struci nagrade članice HUMS-a Dragica Veselko, Tatjana Zrna Zora Kuzmić.

 

07

„Zaslužile ste i mnogo više od toga da vam se posveti jedan dan u godini, posebice to zna onaj koji je boravkom u bolnici vašu brigu osjetio na vlastitoj koži. Ponosan sam na svaki vaš doprinos i svako postignuće, jer svjesni smo da je kontakt s ljudima neizmjerno važan, ponekad i jedna topla riječ više znači od bilo kojeg lijeka. Stoga hvala vam na ljudskosti, toplini te nesebičnom i plemenitom radu“, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

04

Istaknuo kako se u našoj bolnici radi sjajan posao, što dokazuju rezultati koji nas svrstavaju u rang velikih bolnica. To se odnosi na postotak zbrinjavanja pacijenata, prosječnog ležaja, način tretiranja pacijenata i investicije kojima smo postavili nove standarde. Tako je najavio kako se očekuje oko 12 milijuna kuna investicija koji će biti usmjereni prema nabavci opreme, ulaganja u rodilište, psihijatriju i dnevnu bolnicu.

(R. Tomanić, Mateja Gošćiej, foto A. Jurak, Međimurska županija)

05