Martinje u Gradu rudara proslavljeno u prepunom parku

Sveti Martin živio je između 316. i 397. godine. Bio je sin rimskog tribuna u Savariji, današnji Szombathely u Mađarskoj, protiv njegove volje unovačili su ga u carsku gardu, a usred jedne zime sreo je na putu nekog prosjaka. Kako nije imao novaca, dao mu je pola svojeg plašta da se zaštiti od hladnoće. Nakon toga ima vizije Isusa i prelazi na kršćanstvo, odlazi u samostan, a kasnije postaje biskup grada Toursa. Uvijek je vodio brigu o siromašnima i progonjenima. Postao je zaštitnik vinogradara, vinara, vojnika, izliječenih alkoholičara, konja i gusaka. Spomendan mu je 11. studeni i taj se dan slavi kao Martinje.

U Murskom Središću se tradicionalno obilježava Martinje u gradskom parku u organizaciji Grada Mursko Središće i Turističke zajednice Grada Mursko Središće.

Pa je tako jučer mnogobrojne građane zabavljao tamburaški sastav “Žice”.

Bilo je tu i Društvo žena Mursko Središće koje su pekle i dijelile kobasice i pripremile izvrsne kolače.

Središćanski vatrogasci pekli su kestene dok je Martin Nedeljko sa svojom suprugom neumorno kuhao čaj i vino. Također se i degustiralo mlado vino brojnih međimurskih vinara.

Martinje u Gradu rudara posjetile su žene liječene od tumora dojke – udruga “Nova nada” kojima je gradonačelnik Dražen Srpak financijski pomogao da posjete Grad Mursko Središće i kasnije uživaju u večeri u motelu Ilonka.

( tekst GMS, foto: Tin Tomanić, GMS)