Na Ljetu uz Muru proizvođači najavili veliki Festival craft piva u Murskom Središću

Jedna od zanimljivosti ovogodišnje manifestacije „Ljeto uz Muru“ bili su i proizvođači craft piva koji su u subotu na gradskoj šetnici prezentirali postupak dobivanja ovog popularnog i u ljetnim mjesecima neizbježnog pića. Svatko je mogao besplatno kušati 5 vrsta pive koje su nudili posjetiteljima te se sam uvjeriti u njegovu kvalitetu. Što je to craft piva i kako su se proizvođači organizirali, pitali smo predsjednika Udruge Pivara Sjever Vjerana Blažeku iz Mihovljana.

„Mi smo Udruga Pivara Sjever i djelujemo na području Međimurja, Varaždina, Novog Marofa i Ludbrega. Trenutno imamo 40 članova i radimo na promociji pivarstva kao hobija. Mi smo spremni svima koji kuhaju pivo pomoći nekim savjetom ili receptom, a službeno smo registrirani ove godine. Školovali smo 18 sudaca za naša natjecanja, a jedno od njih biti će u subotu 12. kolovoza u Murskom Središću na području Icojovog ribnjaka na kojem Minersi održavaju svoje motorijade, a početi će u 16,00 sati. S Minersima dosta surađujemo jer i njihov predsjednik kuha pivo, a preko njih smo i došli na Ljeto uz Muru.

Na ovaj veliki Festival craft piva prijavile su se ekipe iz Hrvatske, Srbije i BiH. Natjecanje će se održati u subotu 12.08. i trajati će do jutra. Tamo ćemo također promovirati i podijeliti 1.500 litara craft pive od pivovara i kućnih proizvođača. E, a sad što to znači craft pivo? Sam pojam nema neku definiciju, ali mi bi to nazvali zanatsko pivo i to je kada majstor kuha pivo u zanatskoj pivovari i kao takvog ga prodaje.

Na Festivalu imati ćemo 60 vrsta jako kvalitetnog piva, dok ovdje sada imamo samo 5 vrsti, a dolaze nam pivovare iz Slovenije, Hrvatske dok iz Srbije dolaze samo natjecatelji. Svi smo se povezali na forumu posvećenom pivarima i taj forum okuplja 2.100 kućnih pivara iz svih područja bivše Jugoslavije.

Pošto se naša udruga zove Udruga Pivara Sjever odlučili smo da ovaj Festival craft piva bude u najsjevernijem hrvatskom gradu Murskom Središću. Za sada smo malo kratki s prijavama, no nadamo se da udaljenost i godišnji odmori neće na njih utjecati te da će se odazvati veliki broj pivara. Cijena karte biti će 100 kuna što nije puno jer će posjetitelji za tu cijenu moći popiti piva koliko žele, a u nju je uključen i bon za hranu. Tko bude došao pamtiti će ovaj događaj cijeli život, a ako netko želi više informacija može ih pronaći na našoj facebook grupi https://www.facebook.com/ups.pivari/?fref=ts ili web stranici http://www.u-p-s.hr/

Dakle, Središćanci, Međimurci, a i susjedi Slovenci, nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku da budete sudionik ili posjetitelj ovog jednog od najvećih Festivala craft piva koji će se održati 12. kolovoza na prelijepom krajoliku Icojovog ribnjaka u Murskom Središću.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)