KOLUMNA DRAGANA TURKA -BEOGRAD NAZVATI JOEGRAD !

 Jučer je bila tekma. Hrvatska protiv Srbije. Pokazali smo da i u najgorem mogućem izdanju možemo izvući neriješeno sa Srbima. Nakon paljenja hrvatskih zastava, urlanja zbog kojeg se ni himna nije čula,  mrzitelji Thompsona došli su na svoje. Mogli su uživati, barem preko tv ekrana, u „sjajnoj“ scenografiji iz Beograda. Zato je, za mene, Šimunićev potez i bio potez dana, a odmah iza njega je Mandžova golčina. Bio je to domoljubni nalet na njihovog Sulju. Da je Šimunić predsjednik RH pa kad bi ga Nikolić triput zažvalio, Šimunić bi njemu tri šamara opalio, kao stari hrvatski običaj. Na portalima NAŠI ljudi pišu samo o krvničkom naletu Joea Šimunića. Kao da je napao Pearl Harbour. Slažem se, mogao je to Joe i drugačije riješiti. Mogao je npr. isplaziti jezičinu suparničkom igraču i tako ga zbuniti. Možda je trebao izvaditi joint i pitati Sulju da mu ga pripali. U svakom slučaju, mogao je sjesti na travu i razmisliti kako ga zaustaviti a da ne uvrijedi navijače svoje ekipe. Ali da nije reagirao i da smo popili golčinu, opet bi najebo. Ja ipak mislim da je odreagirao kako je trebalo, pa predlažem da se Marakana nazove po Šimuniću, pošto ga naši navijači razapinju više od srpskih.  Ili nek Beograd nazovu Joegrad. Mijenjaju samo jedno slovo, a drugom i trećem zamijene mjesta. Ni Ustav ne trebaju mijenjati. Pada mi u oko riječ Ustav. Zove li se njihov temeljni zakon isto kao kod nas? Ustav? Ne smeta im ovo preveliko početno„U“ ? Uglavnom, mi Hrvati smo takvi. Mnogi će sad pljuvati našeg igrača zbog junačkog poteza u kojem je i sam mogao stradati, ali mrzitelji Thompsona neće  se zabrinuti zbog atmosfere na stadionu, koja je podsjećala na dane pada Vukovara.  Njihova igra je bila daleko oštrija od naše. Spomenuo sam mrzitelje Thompsona. Tko nakon onog što smo vidjeli jučer može mrziti svoje? Tko bi još uvijek želio osnivanje neke nogometne lige s njima, a da ne govorim o nekom povezivanju koje nam zadnjih mjeseci serviraju pod jezivim nazivom „region“?!  Tko je zaboravio devedesete  jučer je imao prilike prisjetiti se svega. Falili su samo našiljeni kolci, a njih nije bilo samo zato jer nije bilo hrvatskih navijača. Da, reći će neki da je i u Maksimiru bila užarena atmosfera. Bila je. Ali ni približno kao jučer. Njihova himna se mogla čuti. Nisu se palile njihove zastave.

  Ali ni to nije smetalo predstavnicima naše vlasti da ukore našu publiku zbog zviždanja. Hoće li sada naš veleposlanik u Srbiji poslati depešu Srbima? Hoće vraga. Poslat će Zoki specijalce na naše ljude. Bio je ministar Jovanović na marakanskim tribinama. Dizač „tegova“ odlazi na nogometne utakmice? Zar za hrvatski nogomet nije rekao da je to močvara koju će on isušiti? Što je onda ono jučer bilo, ako je hrvatski nogomet močvara? Zanima me za koga je navijao.

         Za to vrijeme naš predsjednik je na balkanskoj turneji. Uvalili su nas i „implementirali“, kako se vole izraziti, u EU a sad su se okrenuli Balkanu. Duše su im ostale tamo. Ne pada njemu na pamet posjetiti neku od zemalja srednje Evrope. Balkan mu je u srcu. U Zagrebu smo imali dane balkanske ljubavi. S balkancima se susreću skoro svake srijede u Sloveniji. Veleizdajnik Mesić je tako lijepo savjetovao generalima nek svoju nevinost dokazuju u Hagu, nakon što je tužiteljstvu podastro svu dokumentaciju kojom bi ih kompromitirao, ali kad je Perković u pitanju, onda ne treba nikome polagati račune. Vlada se tako silno drži zakona kad je ćirilica u pitanju, ali kad se radi o udbašima i ubojicama, onda se zakon mijenja preko noći i prilagođava njima samo kako bi ih se zaštitilo.

  Nije mi do zajebancije pa ovime i završavam piskaranje. Neka mi oproste dalekovidni, liberalni, progresivni. Neka mi oproste što sam se drznuo dirnuti njihove svetinje. Ja sam samo zadrto, kamenjarsko, zatucano,  primitivno stvorenje. Glava mi je na ramenima samo kao zaštita od kiše. Bez glave bi bio  kao bačva od 200 litara  bez poklopca. Puna kišnice.

 

  Zadnji put sam ostavio link Riblje Čorbe o Al caponeu -Titu. Neka mi oprosti i Al  Capone zbog usporedbe. Pustio sam da kozmopolitima pokažem da se ne mora druge i nešto tuđe  mrziti ako nešto svoje voliš. Danas ostavljam Thompsona. Da su nazoviprogresivci barem toliko zatucani kao ja i da barem u istoj mjeri vole svoje kao ja tuđe. Pozdrav.   

http://youtu.be/QRAOxqMRFho