Kadrovske promjene u Bratovštini Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec

Na nedavnoj skupštinskoj sjednici Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec došlo je do očekivanih i planiranih kadrovskih promjena u toj udruzi, koja se bavi implementacijom moralnih i etičkih vrijednosti hrvatskih velikana i zaslužnih građana u svijest suvremenih naraštaja.

Ostavku na mjesto predsjednika, zbog osobnih razloga, dao je mr. sc. Zlatko Bacinger, a na mjesto dopredsjednika, Marijan Ramušćak iz Čakovca. Za novog predsjednika jednoglasno je izabran Daniel Ciglarić, inženjer zrakoplovstva iz Čakovca i veliki zaljubljenik u hrvatsku povijest. Njegov zamjenik bit će Srećko Pospišil, umirovljeni službenik i poznati čakovečki kolekcionar.

Bratovština će nastaviti sa započetim projektima, od kojih je svakako najvažniji izgradnja Spomen parka „Oproštaj“ u dvorišnom dijelu Staroga grada Zrinskih, za koji je već dobiveno pozitivno mišljenje Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorskog odjela u Varaždinu, a podržava ga i međimurski župan Matija Posavec. Riječ je o do sada  najambicioznijem projektu u smislu brendiranja obiteljske tragedije Petra i Katarine Zrinski. U Bratovštini očekuju da će realizacijom tog projekta Čakovec, Međimurje i Hrvatska konačno dobiti mjesto od posebnog pijeteta prema tim povijesnim ličnostima. Svojim izgledom i sadržajima Spomen park će privlačiti štovatelje Zrinskih iz čitavog svijeta te ih ispunjavati nadahnućem za jačanje onih vrijednosti koje je Petar Zrinski u svom oproštajnom pismu izravno ili neizravno spomenuo i naglasio – vrijednosti obitelji, doma, domovine i vjere.

Drugi projekt Bratovštine također je u fazi priprema za realizaciju. Riječ je o obnovi i revitalizaciji spomenika grofu Feliksu von Orsiniju, koji je 1905. godine umro na vojnom poligonu kod čakovečke vojarne.Ondašnje su mu vlasti na mjestu pogibije podigle spomenik koji je u međuvremenu zaboravljen i prepušten propadanju. Bratovština ga kao vrijedan dio naše baštine želi izvući iz zaborava, premjestiti bliže novoj osnovnoj školi u Pribislavcu te kroz različite sadržaje revitalizirati i uključiti u život lokalne zajednice.

Bratovština Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec

Viteško vijeće

(mr. sc. Zlatko  Bacinger)