Josip Horvat Majzek nedaleko od Čakovca, prošlog je vikenda fotografirao “egzotičnu“ pticu!

Na jednoj oranici na području Grada Čakovca zamijetio sam vrlo neobičnu pticu! Svojom veličinom i bojom perja zaokupila mi je pozornost. Nije ni jedna od meni do sada poznatih divljih gusaka ili pataka!

Prvo što mi je palo na pamet da je moram fotografirati kao “materijalni“ dokaz.          U odnosu na sve vrste ptica koje sam do sada u Međimurju fotografirao, na toj oranici ta ptica zaista je izgledala “egzotično“.

Proučavanjem ptica bavim se od 1987. godine, a do sada na području Međimurja u prirodi nisam uočio takvu ptičju vrstu. Nakon analize fotografije zaključio sam da se tu radi o zlatokriloj utvi (Tadorna ferruginea)?

Zlatokrila utva ubraja se u porodicu guščarica, dosta je veća od divlje patke (Anas platyrhynchos), a nešto je manja od od lisaste guske (Anser albifronus). Živi monogamo, a što se tiče prehrane pravi je oportunist. S obzirom da je njezino porijeklo Mala te Zapadna Azija, pa sve do Tibeta. Jedna je od vrlo rijetkih vrsta ptica koja može letjeti iznad 6000 metara nadmorske visine, a gnijezdi se i do 5000 metara nadmorske visine. U Europi kao gnjezdarica prisutna u Rumunjskoj (Delta Dunava), Ukraini, Grčkoj te Turskoj.

Kako je ova jedinka završila na oranici kod Čakovca?

Brojni zoološki vrtovi udomačili su zlatokrilu utvu, pa tako i Zoološki vrt Grada Zagreba. Pretpostavljam da je najvjerovatnije nekome pobjegla iz voljere te se sada na svoj način snalazi po međimurskim oranicama u potrazi za hranom.

Možda pak je pripitomljena, pa je samo svratila na tu oranicu. Nakon “obilatog ručka“ sama će se vratiti svome vlasniku?

Tekst, foto: Josip Horvat Majzek