HOĆEMO MURU U HRVATSKOJ HIMNI!

Velika mi je želja da rijeka Mura napokon uđe u hrvatsku himnu, jer me iritira kad govore da se Hrvatska prostire do Drave. Neka jedan stih hrvatske himne glasi “Muro, Dravo, Savo teci”, predložio je ovih dana svojim Međimurcima istaknuti teolog i povjesničar dr. Juraj Kolarić.

U ovom je trenutku teško prognozirati hoće li se njegova želja pretvoriti u službenu inicijativu koja bi rezultirala izmjenom Zakona o grbu, zastavi i himni RH, no sigurno je da bi imala dosta pobornika. Jedan od njih je međimurski župan Matija Posavec.

„Inicijativa bi morala proći proceduru, ali ako bi se pokrenula, ja kao župan i Međimurska županija svakako bismo je podržali. Međimurci su vrijedni, samozatajni ljudi, no vrlo su osjetljivi na svoju pripadnost i nije im svejedno što se u himni ne spominje rijeka Mura, koja je zapravo prirodna granica prema Sloveniji i Mađarskoj.“

Prijedlog dr. Kolarića posve je logičan i vjerojatno prihvatljiv svim političkim strankama te se čini ostvarivim. Bilo bi to i zasluženo priznanje Međimurcima.

O ovome prijedlogu danas će u dnevniku RTL-a govoriti gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. On će se gledateljima ove televizije javiti uživo s gradske šetnice uz rijeku Muru gdje će biti snimanje.

 

(rt, foto rt)

02