FOTOGALERIJA Održana 13. Umjetnička kolonija – svjetska imena klasične glazbe nastupila u Štrigovi

Kraj lipnja i početak svibnja u Štrigovi tradicionalno su rezervirani za Umjetničku koloniju koja se održala 13. put u organizaciji Općine Štrigova te Turističke zajednice Općine Štrigova, a sve prema zamisli i koncepciji Žorža Draušnika.

Program ovogodišnje 13. po redu Umjetničke kolonije započeo je u četvrtak u Muzeju Međimurja u Čakovcu otvorenjem izložbe „Slika u slici“. Suradnja između umjetnika bila je tema ovogodišnje izložbe koja prikazuje autorske radove scenografa Žorža Draušnika viđene kroz objektiv fotografa Mire Martinića. Izložene fotografije s petnaest različitih kazališnih predstava pružaju uvid u artistički senzibilitet obojice umjetnika i autora. Posebna umjetnička poslastica održana je u Zmajevom vrtu obitelji Valkaj u Železnoj Gori. Koncert „Amadeus u Zmajevom vrtu“ oduševio je mnogobrojnu publiku. Nastupili su Tamara Ivaniš, Emilia Rukavina, Emanuel Tomljenović, Grga Peroš, Lucija Spevec uz pratnju Orkestra Mladih Glazbenika pod ravnanjem Matije Fortuna. U crkvi sv. Jeronima održana su dva koncerta, u subotu su nastupili Eva Šulić na violini te David Vuković na klaviru dok su u nedjelju nastupili Monika Leskovar na violončelu te Martina Filjak na klaviru. Završnom koncertu prethodila je i izložba fotografija Mire Martinića „Štrigovske muzičke svečanosti“ na kojima Miro Martinić izlaže izabrane fotografije sa svih 12 održanih Umjetničkih kolonija. U programu je nastupila i Ženska vokalna skupina Stridonne.

Sretnih 13 kolonija je iza nas i u tom periodu štrigovska Umjetnička kolonija se etablirala kao nezaobilazan dio međimurske kulturne ponude te je u medijima proglašena međimurskom utvrdom glazbene i likovne kulture. Imidž koji ovo četverodnevno događanje njeguje pobuđuje sve intenzivniji interes publike za likovnu i glazbenu umjetnost, samim time Štrigovska kolonija zauzela je važno mjesto u kalendaru kulturno – umjetničkih događanja.

  • Iznimno smo ponosni što se Umjetnička kolonija u Štrigovi održava već 13. godinu za redom. Rezultat je to dobre suradnje organizatora Općine Štrigova i Turističke zajednice Općine Štrigova, ali i podrške Ministarstva kulture i medija koje nas financijski podrži svake godine. Ne smijem zaboraviti i obitelj Valkaj koja se pridružila u ovu priču i svojim Zmajevim vrtom stavila točku na „i“ što se tiče ambijenta koji zaista oduzima dah. Također, ništa ne bi bilo moguće bez, sada već svima dobro znanog, Žorža Draušnika koji kao umjetnički ravnatelj kolonije dovodi vrhunske glazbenike i umjetnike na naše područje. Umjetnička kolonija Štrigova iznimno je bitna za kulturni turizam ne samo Štrigove, već i šire zahvaljujući iznimno kvalitetnom programu i vrhunskim izvođačima klasične glazbe, koja zbog svojeg višednevnog trajanja potiče turiste da ostvare koje noćenje više. Zahvaljujemo se svima koji su svojim dolaskom podržali ovaj nadasve izvrstan koncept i tako dali vjetar u leđa za nove događaje. – rekla je Ivana Kelner Tkalčec, direktorica Turisitčke zajednice Općine Štrigova.

Umjetnička kolonija ustrajnim naporima organizacijskog tima na čelu s Stanislavom Rebernikom, Josipom Mikecom, Ivanom Kelner Tkalčec, Žoržom Draušnikom te Kristijanom Valkajom zasigurno daje jamstvo da će se Umjetnička kolonija održavati još godinama, a u prilog tome idu i svjetska imena klasične glazbe koja dolaze nastupiti u Štrigovi.

(TERCA ART)