Čelnik JLS: “Ma kakva kampanja, ja braniteljskim udrugama platim autobus za izlet i pobjeda na izborima je zagarantirana.”

Vrijeme je da se pogleda istini u oči.  Većina udruga branitelja se sufinancira iz članarina i donacija, glede lakšeg razumijevanja pogledajmo jednu Županiju. U Županiji je registrirano 19 udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Od tih 19 udruga samo njih 7 je dobilo sredstva na javnom natječaju županije,  a evaluacijski postupak je pokazao da se više udruga nije ni javilo na natječaj.

Na natječaje Ministarstva hrvatskih branitelja prijavljuje se s projektima još manje udruga. Postavlja se logično pitanje: “Kako udruge uspiju opstati samo od članarine?”

Jer na drugi način osim prijavom projekta na javne natječaje javnih izvora se ne mogu zakonski dobiti sredstva za provedbu projekata ili te udruge u naravi i ne provede projekte. Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge je savršeno jasna, pa se postavlja pitanje ne tjeraju li aktivnosti nekih udruga čelnike JLP(R)S i direktore javnih firmi svjesno u prekršaj, kako bi pribavili sredstva za svoje aktivnosti, a da pri tome ne moraju pravdati namjensko trošenje sredstava?

Doduše to bi trebali riješi sami članovi udruga jer i Statuti svih udruga ne dozvoljavaju takvo ponašanje. Ni u jednom Statutu na piše da se Udruga sufinancira prosjačenjem ili ucjenom čelnika JLS.

Zanimljivo je uočiti da se u preko 50% JLS (Jedinica lokalne samouprave) dodjeljuju sredstva Ograncima udruga, što nije dozvoljeno ne samo spomenutom Uredbom nego i Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.  Kada se pojedinci usude ukazati na to, razapinje ih se na stup srama lijepeći im etikete kako razjedinjuju branitelje i kako rade štetu i podmeću klipove nekim udrugama.

Krenimo korak dalje. Jedna udruga se i prošle godine i ove godine javila na javni natječaj Županije s projektom “Poboljšanje kvalitete života braniteljske populacije Županije” (traženo 12.000,00 €, a odobreno 12.000,00 € a od zanimljivih naziva projekta tu je još “Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvaliteta življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i promicanje vrijednosti Domovinskog rata (traženo 5.000,00 €, a odobreno 2.500,00.

Kamo sreće za branitelje da se ostvari “Poboljšanje kvalitete života braniteljske populacije” sa 12.000,00 €, ili možda zanimljivo je pitanje, kako je projekt prošle godine imao isti naziv, bilo bi zanimljivo da se jave hrvatski branitelji iz Međimurske županije i objasne javnosti kako i čime im se to “poboljšala kvaliteta života” vezano za spomenuti projekt.  Možebitno je to spin da se dobiju veća sredstva, jer realno bi bilo očekivati da projekt nosi naziv “Poboljšanje kvalitete življenja članova udruge”.

Preko 12.000 branitelja u predmetnoj Županiji to gleda, njihovi komentari su daleko oštriji i konkretniji neko što ovdje piše, a posljedica?  Sve braniteljske udruge na području Županije nemaju zajedno 2.000 članova.  Postavlja se bolno pitanje: “Gdje je 87% hrvatskih branitelja u Županiji”, tko skrbi o potrebitima, kad javni sektor ni ne zna da postoje?

Ako branitelji nisu članovi nijedne udruge, nijedna udruga, nijedan čelnik udruge se ne može samoproglasiti “predstavnikom županijskih branitelja”, a da za to nije dobio ovlast županijskih branitelja.

Branitelji će se učlaniti u udruge kako za to osjete potrebu i interes. Nitko nema pravo ograničavati broj udruga i uvjetovati nekakvo ukrupnjavanje, jer vrijeme SUBNOR-a je prošlo, pustimo floskule “zajedno smo jači” o tome se naš narod naslušao za vrijeme “bratstva i jedinstva”.  U malim, učinkovitim udrugama svi članovi mogu konzumirati svoje interese, mogu ispoljiti svoj utjecaj, jer u velikim udrugama posebno preko delegatskog sistema pojedinac se gubi u masi,  U takvim glomaznim udrugama korist od aktivnosti udruge imaju jedino povlašteni pojedinci, kojima je glavna aktivnost lobiranje da ostanu na funkciji. To nažalost koriste i neke poltičke opcije pa preko takvih udruga braniteljsku populaciju koriste kao “glasački stroj”.

Kaže jedan čelnik JLS: “Ma kakva kampanja, ja braniteljskim udrugama platim autobus za izlet i pobjeda na izborima zagarantirana.”

 

Ratnik svjetlosti