Blistala u Svetoj Mariji – najljepša zaprežna šprica u Međimurju vratila se u Mursko Središće

Sveta Marija bila je prošle nedjelje 13. kolovoza u organizaciji tamošnjeg DVD-a domaćin 22.  natjecanja sa zaprežnim špricama. Natjecali su se vatrogasci iz Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Osječko-baranjske županije, a međunarodni karakter ovom natjecanju dali su vatrogasci iz Mađarske i Slovenije.

Na natjecanju se birala i najljepša stara zaprežna šprica, a svoju su izložili i članovi DVD-a Mursko Središće koji su odnijeli uvjerljivu pobjedu, pa sada i službeno imaju najljepšu zaprežnu špricu u Međimurju.

Jučer 14. kolovoza središćanski vatrogasci dovezli su špricu na Trg Bana Josipa Jelačića na njeno staro mjesto ispred gradske uprave gdje je smještena kao izložbeni primjerak u staklenoj kućici. Dočekao ih je gradonačelnik Dražen Srpak koji im je čestitao na postignutom uspjehu te im osobno pomogao kod istovara i postavljanja šprice.

Tom prilikom razgovarali smo s Miljenkom Palnecom, zapovjednikom DVD-a Mursko Središće koji nam je pojasnio kako su došli do ovog velikog priznanja.

„ S obnovom ove stare šprice koju je proizvela firma „Walssr F.“ iz Budimpešte i to daleke 1892. godine započeli smo u svibnju da bi je završili u lipnju ove godine. Za to nam je trebalo dobrih mjesec dana i 300 radnih sati, a u radovima je sudjelovalo 10 naših vatrogasaca. Iako ste to već u Muralistu objavili oni zavrjeđuju da ih se zbog ove nagrade još jednom spomene. Bili su to Patrik Vrbanić, Karlo i Kristijan Novak, Nikola Sabo, Renato Matoša, Dejan Majhen, Mladen Kontrec, Florijan Leček, Petar Kraljić i Miljenko Palnec.

Također bih se zahvalio našim sponzorima koji su pomogli da se ova 125 godina stara šprica obnovi, a to su bili Dobranić d.o.o., Deban dizajn, Metal Marodi i mnogo drugi, a savjete i stručnu pomoć davala nam je obitelj Malović. Naše vatrogasno društvo ove godine slavi 135 godina postojanja pa je ovo priznanje i najljepši poklon za ovu obljetnicu.“

Tako će sada Središćanci, stanovnici okolnih naselja, svi Međimurci, a i mnogobrojni turisti koji svakodnevno prolaze gradom moći vidjeti u staklenoj kućici najljepšu zaprežnu špricu u Međimurju.

(Tomanić, foto DS)

cof