BICIKLIMA UZ MURU OD LINZA DO MURSKOG SREDIŠĆA I LEGRADA

Linz je treći grad po veličini u Austriji i glavni grad Gornje Austrije. Smješten je u dolini Linzer Becken, okružen je gorama, ali i Dunavom s obje strane. Baš ovaj podatak je zanimljiv jer u njemu živi bračni par umirovljenika koji je zaljubljen u Muru. Svake godine tako krenu na put biciklima i to od izvora Mure u Visokim Turama pa sve do Legrada gdje se ona ulijeva u Dravu.

Ovaj zanimljiv bračni par koji zajedno ima 153 godine  prvo smo sreli u Fusku kod skele gdje su u utorak podigli mali šator i prenoćili. Tada sa njima nismo razgovarali no sudbina je htjela da ih opet sretnemo u srijedu kada su se vraćali iz Legrada. Zatekli smo ih na šetnici uz Muru kod male lučice. Tamo su malo predahnuli i okrijepili se prije nastavka puta. Rekli su nam da uživaju u vožnji biciklom, pogotovo u prirodi, a omiljena tura im je naravno, ona uz Muru. Oduševljeni su šetnicom i lučicama u Murskom Središću, kao i samim gradom. Vele da su ljudi ljubazni i srdačni i da mi nismo prvi koji su im pristupili i sa njima razgovarali.

Svoja imena nam nisu otkrili, što i nije bitno, važno je da oni uživaju na svome putu i da im se naš grad posebno dopao kao i Središćanci za koje imaju samo riječi pohvale. Zaželjeli smo im sretan put i naravno da se sretnemo opet slijedeće godine.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)

03

01