90 IM JE GODINE TEK – PEKLENIČKI VATROGASCI PROSLAVILI VELIKU OBLJETNICU

U subotu 27. lipnja 2015. godine u sklopu manifestacije „Dani Peklenice“ kod vatrogasnog spremišta održana je svečanost povodom obilježavanja 90. godina postojanja i djelovanja Dobrovoljno vatrogasnog društva Peklenica. Svečanosti su se odazvali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik župana Zoran Vidović, predsjednica MO Peklenica Ivana Maltarić, zapovjednik vatrogasne zajednice MŽ Ivan Krištofić, predsjednik vatrogasne zajednice područja (Općina Vratišinec, Selnica, Sv. Martin na Muri i Grad Mursko Središće) Krunoslav Colar, Zapovjednik vatrogasne zajednice područja Mihael Grbavec, predsjednik kluba veterana MŽ Ivan Novak, te mnoštvo članova DVD- a s područja Međimurske županije. DVD Peklenica dodijelilo je niz pohvalnica za mladež, zahvalnice (Gradu Mursko Središće, Međimurskoj županiji i MO Peklenica), obilježje za posebne zasluge u vatrogastvu, zlatnu medalju, srebrnu medalju, brončanu medalju, te nagrade za 50. i 20.  godina rada. Dobrovoljno vatrogasno društvo Mursko Središće za 90. godina postojanja i djelovanja, DVD-u Peklenica poklonilo je izolacione aparate.

DVD Peklenica osnovano je 07. lipnja 1925. godine, a prvi osnivači, ujedno i prvi upravni odbor bili su: Ivan Munđar – predsjednik, Ivan Vidra – tajnik, Franjo Vidra – blagajnik i Pavao Horvat – zapovjednik. Dolaskom nove vlasti 1945. godine aktivirano je 16 novih mladih vatrogasaca čiji je komandir bio Stjepan Horvat, a potom njegov brat Ivan Horvat. U njihovo vrijeme vatrogasna jedinica vršila je i poslove ukopa mrtvih Pekleničara. Društvo je bilo izuzetno aktivno, održani su godišnji skupovi, vježbe i zabave. Prvi vatrogasni agregat – Barkaš nabavljen je 1953. godine. Nova odijela i motorno vozilo, tada popularna MUCA od INA Nafta Lendava nabavljena su 1959. godine. Novo – današnje vatrogasno spremište izgrađeno je 1987. godine.

Aktivan rad s mladeži i djecom započinje 1990. godine, te na županijskim natjecanjima ostvaruju zavidna mjesta. Godine 1996. održano je Županijsko natjecanje za djecu i mladeži u Peklenici. Iste godine od DVD-a Mursko Središće kupljeni je kombi koji se koristio do 2006. godine. Prvo navalno vozilo sa 1000 litara vode i dodatnom opremom kupljeno je 2008. godine u Austriji. DVD posjeduje ručnu špricu iz dvadesetih godina prošlog stoljeća koja je u potpunosti 2012. godine obnovljena i izložena u centru naselja, te je za nju postavljena nadstrešnica koju je izradio Zvonimir Posavi.

Kao što smo prethodno naveli, aktivan rad s mladeži i djecom se isplatio, te su tako 2010. godine osvojili 1. mjesto na Županijskom natjecanju djece i mladeži, 2012. godine sa najboljim rezultatom u kategoriji Mladež žene, stekli smo pravo na sudjelovanje na državnom natjecanju mladeži, te postigli 3. mjesto., na Županijskom natjecanju 2014. godine mladež žene osvojile su 1. mjesto i pravo nastupa na državnom natjecanju, te na tom natjecanju postigle izvrsno 6. mjesto.

Skupština DVD-a Peklenica 2012. godine donosi Odluku o imenovanju Ivana Govedića doživotnim počasnim predsjednikom Društva.

DVD Peklenica danas broji 20-tak članova i 230 podupirajućih članova mještana Peklenica, 30-tak djece i mladeži, 9 veterana od kojih je najstariji Pavao Horvat sa 60 godina staža u vatrogastvu.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Peklenica zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomagali društvu, Gradu Mursko Središće, koji je ujedno bio pokrovitelj proslave, Mjesnom odboru Peklenica s kojim je suradnja na zavidnoj razini. (m)

unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed

unnamed (4)

unnamed (5)

unnamed (6)

unnamed (7)

unnamed (8)

unnamed (9)

unnamed (10)

unnamed (11)

unnamed (12)

unnamed (13)

unnamed (14)

unnamed (15)

unnamed (16)