200 VJEŽBAČA VJEŽBALO UZ AKTIVNU HRVATSKU U MURSKOM SREDIŠĆU

Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska održao je trening s više od 200 vježbača u Murskom Središću što je jedno od najvećih dvoranskih vježbanja u Hrvatskoj. Da se svijest ljudi, kad je aktivnost u pitanju, s godinama sve više mijenja pokazuje interes građana za vježbanje i zdraviji život. No, podaci i dalje govore kako imamo još jako puno prostora za napredak.

U Hrvatskoj 30 % žena nije dovoljno aktivno, ističe prof. kineziologije Marin Dadić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu: «Kontinuirana tjelesna aktivnost uz naravno optimalnu prehranu kod žena mlađe, srednje i starije životne dobi može djelovati vrlo preventivno pa čak i spriječiti bolesti koje ih svakodnevno pogađaju. Podaci da 70 milijuna žena u svijetu boluje od nekih od oblika dijabetesa te da jedna polovina žena iznad 50 godina umire od kardiovaskularnih bolesti tijekom jedne godine govore nam da svakodnevno moramo živjeti aktivnije odnosno koristiti neki oblik tjelovježbe. Vrijeme koje će žene provesti u nekom obliku vježbanja pomoći će im da budu prije svega zdravije, mentalno jače ali naravno i ljepše!»

Projekt Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović čiji je izaslanik, proslavljeni vaterpolist, Frano Vićan istaknuo:

“Sretan sam da vidim prepunu sportsku dvoranu. Prenosim pozdrave Predsjednice koja uvijek ističe koliko je važno biti tjelesno aktivan, koliko nam redovito vježbanje može zaista promjeniti život na bolje. Dragi vježbači hvala vam što svojim primjerom potičete i ostale na povećanu aktivnost. Sport je divan životni izbor. Svatko od nas može si postaviti cilj i težiti njemu. Vjerujte mi, kao osvajač zlatne olimpijske medalje znam da se snovi ostvaruju!”. Trening se održao pod vodstvom Ivana Antunovića i njegovog tima s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba i Biotreninga, dok je program vodila Renata Sopek. Generalni partner projekta je HEP.

Slika prepune sportske dvorane u Murskom Središću putuje Hrvatskom. Grad Mursko Središće, uz čiju su pomoć održani trening i edukativna predavanje, konstantno radi na sportskim sadržajima koji su na raspolaganju građanima i jedan je od gradova primjera izvrsne suradnje. Edukativno predavanje održala je nutricionistica Sara Sila iz Definicije Hrane, dok je iz Hrvatske liječničke komore dr. Iva Pejnović Francelić istaknula:

«Zdrave osobe starije životne dobi tjelesnu aktivnost trebaju prilagoditi svojim mogućnostima i specifičnim zdravstvenim potrebama ukoliko iste postoje. Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako postoje dokazi da oni koji su u toj dobi tjelesno aktivni u usporedbi sa manje aktivnim osobama, imaju i manji rizik od padova i bolje kognitivne funkcije!” Hrvatska liječnička komora vježbačima je mjerila indeks tjelesne mase i dijelila promotivne materijale s porukom Aktivan+Odgovoran=Zdrav.

Nacionalni projekt se nastavlja 12. travnja u 15 sati na glavnom gradskom trgu u Rovinju u sklopu sportskog događaja Snaga djece u pokretu. U 2017. godini vježbat ćemo i u Vodicama, Dubrovniku, Zadru i Zagrebu.

Nakon treninga svi vježbači dobili su NIVEA majice i paket proizvoda za njegu tijela, za osvježenje bočicu Mg Mivela vode vašeg srca. OTP banka poklonila je šilterice i lopte. Vježbači su probali zalogaj Omegola, a posebno iznenađenje pripremio je Decathlon, u čijoj sportskoj opremi vježba tim Aktivne Hrvatske. Vježbači su dobili časopise Men’s HealthLijepa&Aktivna, kao i primjerak Jutarnjeg lista i Vite. Partner projekta je hotel&spa Iadera u Petrčanima.

Više informacija o projektu, kao i prijave za vježbanje pronaći ćete na službenoj web stranici: www.aktivnahrvatska.hr .

(Toni Dabinović, foto Tin Tomanić, A. Jurak)

(fotogalerija Tin Tomanić)

(fotogalerija Anđelko Jurak)