1991. ZBOG DRŽAVE – 2015. ZBOG SRANJA U DRŽAVI

Jučer oko 16,30 sati na graničnom prijelazu, točnije mostu na Muri, dogodio se nesvakidašnji incident.  Vozač kamiona karlovačkih registracija blokirao je njime cestu prema Sloveniji, zaključao ga i bacio ključeve u Muru, te se udaljio u nepoznatom smjeru. Ubrzo je nastao neviđeni prometni kaos koji je blokirao cijeli grad u kojemu su se našli zarobljeni mnogobrojni kamioni koji tu svakodnevno prometuju.

Neslužbeno doznajemo da se je 44-godišnji vozač iz Plešivice na ovaj čin odlučio zbog toga što mu tvrtka u kojoj je zaposlen, Renato PP, nije isplatila plaću. Iz te tvrtke su to demantirali i naveli da plaće uredno i redovito isplaćuju i da uopće ne znaju što je kamion radio u Murskom Središću jer je trebao biti na drugoj lokaciji. Njihovi predstavnici su ubrzo stigli sa rezervnim ključevima, no ni oni nisu pomogli pošto je kamion bio onesposobljen i na drugi način. Na kraju su drugi vozači uz pomoć građana Murskog Središća kamion rukama izgurali na jednu traku mosta, pa se promet poslije 18,00 sati polako normalizirao.

Osim što smo ovaj događaj pratili na stranici Muralista, na našem facebooku objavili smo jednu fotografiju na kojoj smo usporedili situaciju iz 1991. sa ovom iz 2015. godine. 1991. most je bio prvi put blokiran od strane pripadnika Slovenske TO da bi spriječili proboj oklopne kolone JNA u njihovu tada mladu državu. Građani Murskog Središća i okolice također su blokirali cestu ispred mosta i svojim se tijelima suprostavili agresorskoj vojsci. Odmah nakon objavljivanja fotografija je imala 48.000 pogleda i više od 600 lajkova te mnogo komentara od kojih neke i donosimo. Situaciju je najbolje opisao naš čitatelj Kristijan Kuzma koji je u komentaru kratko naveo: 1991. ZBOG DRŽAVE, A 2015. ZBOG SRANJA U DRŽAVI. Mi smo ovu njegovu rečenicu iskoristili i stavili je u naslov ovog članka. U nastavku pogledajte još neke usporedbe s 1991. te pročitajte neke od komentara naših čitatelja.

(R. Tomanić)

1

2

4

5

6

01

02

03

04

05