88 EKIPA NA BOGRAČFESTU U LENDAVI

Jučer se tradicionalno održao već poznati Bogračfest u Lendavi. Natjecanju je prisustvovalo  88 ekipa koje su zauzele svoja mjesta na sveukupno više od 1300 m. Svaka je imala svoj recept, svaka sa tajnim sastojkom te glavnim kuharom na čelu. Dobra volja bila je prisutna od samoga jutra kada je Lendavom odzvanjala budnica te time označila početak  dana.

U 9 h počele su se sakupljati ekipe koje su hrabro i ponosno odlučile pokazati svoja kulinarska umijeća pred očima brojnih uzvanika. Iako se radi o natjecanju, među susjedima, naime, Slovencima, Hrvatima, Mađarima i Austrijancima bujao je sve samo ne natjecateljski duh. Ekipe su si međusobno pomagale te priskakale u pomoć, i ono najvažnije, nazdravile zajedničkom prijateljstvu uz čašicu dobrog gemišta iznad svojih kotlova.

U 17 h krenulo je ocjenjivanje bograča, koji su, prema viđenom, bili i više nego odlični. Bila je i degustacija vina okolnih vinarija, domaćih kolača vrijednih domaćica te simbolično, plodova jeseni. Kuhari najukusnijih bograča uz ostale će nagrade dobiti i titulu“Mojster bograča“ koja je za svakog pravog kuhara izuzetna dika. Uz bograč, ocjenjivalo se i mjesto natjecanja koje je svaka ekipa morala urediti po vlastitom ukusu, stilu i mašti. Vrijedi napomenuti kako je prošle godine titulu najljepše uređenoga natjecateljskog mjesta osvojila te sa sobom ponijela ekipa iz Varaždina.

Može se reći da je bograč, inače tradicionalno mađarsko jelo, i ove godine uspio sakupiti te zagarantirati nezaboravno druženje gurmana. Ako i niste pretjerani ljubitelji bograča, našlo bi se i za vas ponešto od drugih domaćih proizvoda kao što su languši, domaće kobasice, čvarci i slično. A ako ništa drugo, veselja i zabave ponajviše, jer ipak, to je i glavni cilj ovakvih druženja.

(Martina Šoltić, foto A. Jurak)