Održana prva sjednica Vijeća za prevenciju u 2018. – da li je M. Središću potreban video nadzor?

Prva sjednica Vijeća za prevenciju započela  je s malom svečanošću jer je načelnik PU međimurske Ivan Sokač  gradonačelniku M. Središća Draženu Srpaku uručio  Hrvatsku veliku nagradu za sigurnosti 2017. Napomenimo da su nagradu zajednički dobili Međimurska Županija, Grad Čakovec, Grad Prelog, Grad Mursko Središće i PU međimurska za projekt  Dani maturanata- Coolijada.

Nagradu inače dodjeljuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti.

Sjednicu Vijeća zatim je otvorio gradonačelnik Dražen Srpak rekavši da je suradnja s policijom dobra, ali da je svjestan da i policija ima problema oko opreme, probleme s kadrovima kao i ta sama materijalna  situacija oko plaća nije baš najbolja. U zadnje vrijem na području M. Središća  desilo se nekoliko težih krađa u kojoj je najbitnija bila suradnja s građanima, a samo ona može dovesti do pozitivnih rezultata koje očekuju sami građani. Postavio je i pitanje identifikacije  počinitelja kaznenih djela, te što se može učiniti kako bi se građanstvu dalo više informacija o samim počiniteljima kao i mjesta njihova prebivališta. Ovo pitanje postavio je zbog toga što ga  građani zaustavljaju i pitaju oko tog problema jer ne žele da ih se sve trpa u isti koš.

Što se tiče problema prometa radi se papirologija za izgradnju  brze paralelne ceste i mosta .

Načelnik PU međimurske Ivan Sokač istaknuo je kako suradnja između policije i građana mora uvijek biti na prvom mjestu, a stanje sigurnosti je takvo  koliko se sigurno sami građani osjećaju. Sutra je također Vijeće za sigurnost Međimurske županije pa će se i tamo  potencirati ovi problemi i ponuditi neka konkretna rješenja. Ne postoji zakonska zapreka da se  statistički obradi  počinitelje djela. Za sad ne postoji nacionalna strategija za Rome već je ona većinom prepuštena  lokalnoj zajednici. I to treba ispraviti.

Razmatrana je i mogućnost uvođenja video nadzora u M. Središću,  koju ideju je podržao i  gradonačelnik Srpak. Načelnik Sokač rekao je da zna da je PP M. Središće  preopterećena jer se nalazi na takvom mjestu te  mora voditi i brigu o samoj  granici, tu je temeljna kao i krim policija. Rekao je i da  se nada i uskoro povoljnim rješenjima kaznenih djela koja su se u zadnje vrijeme desila na području M. Središća.

Načelnik PP M. Središće  Miljenko Vrbanec  istakao je  kako su za otkrivanje ovih kaznenih djela  koja su u zadnje vrijeme počinjena na području  grada uključeni svi potrebiti kadrovi iz PU međimurske. Istraga je tajna, ali se nada da ćemo  uskoro čuti povoljne rezultate ovih istraga. Video nadzor je sigurno jedan od elemenata koji može puno pomoći ako se postavi na području M. Središća. Još jednom je uputio apel građanima da dojave sve negativne pojave koje zamijete na području grada, a njihova dojava ostaje anonimna.

Kontakt policajac Dejan Orehovec također se osvrnuo na suradnju građana s policijom, te također naglasio da dojave policiji u mnogome olakšavaju  rješavanje kaznenih djela, a isto tako je upozorio na postojanje ormarića za dojave u Gradskoj upravi te zamolio građane da se njime čim više koriste te tako i sami doprinesu svojoj sigurnosti. Još je istaknuo da imaju puno bolju suradnju s mlađom populacijom dok je starija još  jednim dijelom suzdržana što pripisuje onim starim vremenima kada je policajac gledan sasvim drugim mjerilima.

Ravnatelj OŠ M. Središće Elvis  Šarić sigurnosno stanje u školi  ocijenio je  zadovoljavajućim, ono što je bilo problematično riješili su pedagoškim mjerama ili u suradnji s roditeljima i  policijom. Puno tome je pomoglo i to što su postavljene kamere. Sada je u školi najveći problem, problem neopravdanih izostanaka što pa opet otvara problem skitnje no i to se rješava u suradnji s roditeljima.

Voditeljica Centra za socijalnu skrb M. Središće Jelena  Turk Deban istakla je problem  prijetnji  prema djelatnicima Socijalne skrbi kao i potrebe za njihovom zaštitom.

Sjednici Vijeća prisustvovali su još Drago Belše  komunalni redar te predstavnici medija Stjepan Mesarić i Zlatko Rihtarec.

(tekst i foto ZR)