Bogat planinarski vikend u organizaciji PD Bundek – 5. Martinjski pohod na Štrigovskoj kružnoj stazi

U Međimurju je u subotu, 11.11.2017. godine,  održan 5. tradicionalni Martinski pohod u organizaciji PD Bundek iz Murskog Središća, a u suradnji s pobratimljenim  planinarskim društvima –  PD “Elektroistra” iz Pule i Planinskog društva Lendava iz susjedne Slovenije, a pridružili su nam se i planinari, izletnici i putnici namjernici iz drugih krajeva i društava.

Pohod je okupio više od stotinjak planinara koji su imali prilike uživati u prelijepom danu u štrigovskom kraju. Najprije nas je predsjednik Turističke zajednice Štrigova Josip Mikec upoznao sa znamenitostima tog vinorodnog  kraja,  a nakon toga smo iskoristili rijetku priliku uživati u Rangerovim freskama u crkvi sv. Jeronima koja se već godinama restaurira.

Predivno jutro usmjerilo nas je na Štrigovsku kružnu stazu koja vodi kroz najljepše krajolike Gornjeg Međimurja pa se tako velika družba preko Banfija i Kaleca ubrzo našla na  Mađerkinom bregu s kojeg pogled puca na slovenske, mađarske, austrijske, zagorske i međimurske krajeve zagrljene lancima obližnjih brežuljaka i udaljenih, već zasniježenih alpskih vrhunaca.

Preko Robadja podno Sv. Urbana, stigli smo do jedne jesenski išarane šume u kojoj su domaćini sakrili „martinjsku gusku“, a gosti je trebali potražiti i njome se počastiti. Kod  obitelji Bartolić bila je pripremljena bogata stajanka s međimurskim tradicionalnim kolačima,  s kruhom namazanim slaninama, namazom od čvaraka i sira, lukom te vinom i moštom.

Preko Sv. Urbana nastavili smo prema Štrigovčaku, najvišoj točki koju smo odabrali za zajedničko fotografiranje.  Štrigovska kružna staza započinje i završava u Štrigovi, primjerena je  za sve uzraste, oko  11 kilometara dužine sa 400 metara visinske razlike i mi smo je bez problema savladali sa stajankama za  3 sata.

U Vatrogasnom domu u Vučetincu  Bundekovi kuhari Pali i Laci (mađarskog podrijetla)  skuhali su vrhunski mađarski gulaš, a organizirano je i tradicionalno martinjsko krštenje u Costinoj režiji.  Druženje uz ples potrajalo je do večernjih sati kada su naši gosti krenuli na zasluženi počinak i pripremu za sljedeći dan-  pohod na Ravnu goru.

Ravna gora, 12.11.2017.

 

 U nedjelju su  vodiči i članovi PD Bundek vodili članove pulskog pl. društva na Ravnu goru, preko Lapornjaka gore sa  spuštanjem  prema Trakošćanu. Četrdesetak je planinara  uživalo u jesenskim ljepotama Ravne gore i vrhunskim pogledima na okolne planine i dvorac Trakošćan.

U silasku smo sreli i skupinu planinarskih prijatelja iz Rijeke koji su bili na putu prema vrhu Ravne gore. Ostalo je i   malo vremena za brzinsko razgledavanje Trakošćana i jezera, a zatim je uslijedio ručak u restoranu Kaznionice Lepoglava.

Ispunjeni predivnim dogodovštinama, Costinim vicevima i smicalicama te ugodnim druženjima u prekrasnoj jesenskoj prirodi-prepuni lijepih dojmova i pozitivnih vibracija dogovorili smo se da ćemo barem jednom u godini organizirati zajedničko planinarenje.

(DCB)