Vijeće romske nacionalne manjine MŽ – želimo bajaški jezik, a ni pod koju cijenu nećemo prihvatiti romski

Priopćenje za javnost

Danas 29.10.2017.g.Vijeće romske nacionalne manjine Međimurske županije u prostorijama Općine Pribislavec održalo je sastanak i ispraćaj konzula g. Bogdana Brinzeja iz predstavništva Veleposlanstva Rumunjske ambasade Zagreb, te je predstavljen njegov zamjenik, koji je obećao kontinuiranu suradnju.

Dosadašnja izuzetno dobra i kvalitetna suradnju sa našim Veleposlanstvom Rumunjske svih je godina do sada bilo od velikog značenja za Bajaše u Hrvatskoj.

Do sada su mladi iz Hrvatske tri puta boravili u našoj matičnoj zemlji Rumunjskoj te su se upoznali sa ogromnim bogatstvom, a to je naš materinji rumunjski jezik te s ostalim stvarima vezanim uz očuvanje kulturnog identiteta. Upoznali smo novog konzula o teškoj situaciji vezanu uz naš materinji jezik koji je bio na rubu ponora i činjenicom da imamo naše veleposlanstvo i dobru suradnju sa čimbenicima i sa gospodinom ambasadorom, pa je u to ime u Hrvatskoj najangažiraniji upravo g. Željko Balog te je nakon decenija ipak naš materinji bajaško – rumunjski jezik došao do izražaja.

Njihovu pomoć cijenimo kao oči u glavi jer nam njihov angažman i pomoć zapravo daju nadu da će institucije ove nam domovine konačno shvatiti naše potrebe oko očuvanja našeg kulturnog identiteta, a poglavito našeg materinjeg bajaško – rumunjskog jezika.

Nisu oduševljeni sa činjenicom da legitimni predstavnici Međimurja nisu uključeni u kurikuralnu reformu već se provodi prljava igra s podobnim osobama koje aktivira saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi i njegova suradnica g. Suzana Krčmar, te najnepoželjniji romski asistent iz osnovne škole Vladimir Nazor Pribislavec Elvis Kralj, zbog čijeg bezobrazluka Romi uskoro najavljuju potpisivanje peticije i bojkot odlaska djece u školu.

Apsurd oko nemogućnosti uspostave dobre suradnje s institucijama i zasluga za to ide g. saborskom zastupniku i njegovim uhljebljenim dušebrižnicima koji gledaju samo osobne interese.

Cenzura medija, kao i eliminacija legitimno izabranih predstavnika Roma iz Međimurja ukazuje također na jednu netolerantnu politiku, teror i sve se svodi na pomisao da se radi o nekim zloćudnim romskim klanovima kojima upravlja saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi.

Zahvalni smo našem Veleposlanstvu Rumunjske ambasade u Zagrebu i kolegi na odlasku g. Bogdanu Brinzeju te ostalim visokopozicioniranim čimbenicima raznih institucija u Rumunjskoj, što su upoznali predsjednika Rumunjske i našu predsjednicu g. Kolindu Grabar –  Kitarović sa saznanjem da se brinu za naš opstanak unatoč raznim opstrukcijama na razne načine i od raznih uhljebljenih pojedinaca te političkih opcija koji se u paketu bave sa katastrofalnom opstrukcijom romske zajednice, a najviše se to odnosi na Rome Bajaše i to samo zbog toga što ne govore romskim jezikom ili ga ne žele smatrati svojim, niti ga žele u odgojno obrazovnom sustavu.

Činjenica je da Bajaši nemaju ništa protiv bilo čijeg ili kakvog jezika pa niti romskog, pa samo želimo da nam se ne  nameće tuđi jezik, a svoj bajaški koji je prisutan kod nas autohtonih Roma u Hrvatskoj već gajimo usmenom predajom više od šest, sedam stoljeća i nećemo ni pod koju cijenu prihvatiti romski jezik. Zaključak sa ovog događaja jeste da ćemo i dalje kvalitetno surađivati sa našim veleposlanstvom i raditi na jačanju kapaciteta i međusobne suradnje s matičnom zemljom.

 

Predsjednik: Željko Balog