Gradski čelnici primili studente s područja Grada Mursko Središće te ih nagradili novčanom pomoći

Jednokratna novčana nagrada za studente kao podrška i motivacija grada za daljnje napredovanje i postizanje uspješnih rezultata

  Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zajedno sa svojim suradnicima, zamjenikom gradonačelnika Miljenkom Cmrečkom, predsjednikom Gradskoga vijeća Zvonko Vrtarićem i potpredsjednicom Gradskoga vijeća Ivanom Maltarić održao je prijem za studente s područja Grada Mursko Središće. Grad Mursko Središće u 2016. godini po prvi puta nagradio je studente sa jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 500,00 kuna, te prilikom prijma studenata obećao da će se jednokratne novčane pomoći nastaviti dodjeljivati i time na neki način pripomoći u studiranju i u podmirenju studentskih troškova. Na javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći prijavilo se sveukupno 86 studenata, od kojih se veći dio studenata odazvao ovogodišnjem prijemu kod gradonačelnika.

Da bi se studentima omogućilo lakše studiranje Grad Mursko Središće je i ove godine raspisao natječaj za dodjelu 10 studentskih kredita za studije neodređenog smjera. Kriteriji za dodjelu studentskih kredita su: materijalni i socijalni položaj, opći uspjeh u prethodnom školovanju za učenike koji se upisuju na prvu godinu studija, tj. prosječne ocjene svih položenih ispita za studente viših godina, uspjeh na natjecanjima. Visina studentskih kredita iznosi 1.000,00 kn mjesečno za studij na području Zagreba ili udaljenijih gradova na području Republike Hrvatske ili u inozemstvu i 500,00 kn mjesečno za studij na području grada Čakovca i Varaždin.

Na prošlogodišnjem prijmu studenata, u razgovoru sa gradonačelnikom studenti su iznijeli prijedlog da se kriteriji vraćanja kredita izmjene u dijelu kriterija prosjeka ocjena 4,5 a koji je uvjet da se studentski kredit u cijelosti vraća od strane grada ocjenjen je kao previsok, te je gradonačelnik obećao da će razmisliti o spuštanju istog na što su studenti sa odobravanjem prihvatili. Temeljem prijedloga gradonačelnika na Gradskom vijeću razmatran je i odobren prijedlog izmjene studentskih kriterija te je tako prosjek ocjena smanjen s 4,5 na 4,1.

“ Studenti koji imaju prosjek 4,1 ili više u potpunosti su oslobođeni vraćanja studentskog kredita, te  što su student tražili, sugerirali mi smo održali obećanje i to učinili. Vrijedno se potruditi i imati tih 4,1 i kroz 5 godina studiranja dobiti od grada 50.000,00 kuna. Grad će ujedno osjetno povećati nagrade za studente koji dobivaju rektorove nagrade i studente koji su završili doktorirski studij. Vi ste naša budućnost, a mi smo tu vam olakšamo put do toga.” naglasio je gradonačelnik Dražen Srpak

 Gradonačelnik je ujedno istaknuo da postoji mogućnost da se i jednokratne novčane nagrade/pomoći studentima sljedećih godina povećaju, ukoliko će to dozvoljavati proračun.

“ U Hrvatskoj postoji velika mogućnost školovanja, i lijepo je što se školujete, a ono što je važno izgovoriti da grad misli na vas, pokušava vam olakšati da čim lakše radite kroz studije, da bi nam kroz život bilo lakše, lakše u smislu odgovornosti prema svojoj zajednici, prema svojoj obitelji.” istaknuo je zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak.

Predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić poželio im je puno sreće u nastavku studiranja, te istaknuo  „Drago mi je da vas vidim u ovako velikom broju, jer vi ste dokaz da Međimurska županija napreduje, a i Grad Mursko Središće će vas i nadalje podržavati i pomagati.“

 

Potpredsjednica Gradskog vijeća Ivana Maltarić poželjela je studentima puno uspjeha u akademskoj godini te dodala da će grad pomagati, kao i do sada, svim studentima sa područja grada.

Gradonačelnik saslušavši konstruktivne kritike studenata na temu vraćanja studentskih kredita, poboljšanja i izmjena pojedinih stavaka u vraćanju studentskog kredita, obećao da će pokušati razmotriti sve mogućnosti koje će omogućiti studentima da nakon školovanja u budućnosti lakše dobiju i steknu kreditnu sposobnost.

Na prijemu studenata prisustvovali su i doktor znanosti Dinko Oletić iz Peklenice i Marina Grabar Branilović iz Štrukovca koji su studentima uputili nekoliko motivirajućih riječi.

(GMS, foto Tin Tomanić)