Priopćenje za javnost Željka Baloga, zamjenika načelnice Općine Pribislavec

REPUBLIKA HRVATSKA

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

OPĆINA PRIBISLAVEC

Zamjenik općinske načelnice

E-mail: [email protected]

Kontakt tel: 00385 99 635 7834  / 040 360 211

Pribislavec, 20.10.2017.g.

PROPĆENJE ZA JAVNOST – PONOVLJEN I NEOPRAVDAN CIRKUS U OPĆINI PRIBISLAVEC IZAZVAN OD STRANE NAČELNICE

Na drugoj sjednici Općinskog vijeća Općine Pribislavec opet bespotreban CIRKUS izazvan od strane gđe. načelnice Višnje Ivačić i pročelnika JUO g. Vladimira Brozovića.

Sjednici je nazočio i g. Jurčević načelnik PU-Čakovec koji se je osvrnuo na temu sveopće sigurnosti u našoj općini, te je iznio podosta korisnih i pohvalnih informacija.

Uslijedio je i moj upit koji je glasio: “Da li je u toku dana ili neposredno prije sjednice netko prijavio da mu prijeti bilo kakva opasnost PU-Čakovec?” na što je g. načelnik odgovorio da nije nitko ništa prijavio. Pitanje sam zapravo postavio sa potpuno opravdanim razlogom jer su nas prije sjednice na ulazu dočekali djelatnici zaštitarske tvrtke iz nama neopravdanih i nepoznatih razloga, uzimajući u obzir da će isti biti plaćeni iz sredstava proračuna općine, a da sjednica proteče potpuno mirno bez povišenih tonova i fizičkih nasrtaja.

Načelnica je zatražila da se sa dnevnog reda izbaci točka i prijedlog o koeficijentu plaće zamjeniku, a ista je predložena od strane zamjenika, to jest mene osobno i točka je dana na glasanje te je ostala na dnevnom redu sa osam glasova ZA i šest PROTIV.

Jednoglasno je zapravo prihvaćen dnevni red i po svim točkama su otvorene konstruktivne rasprave u kojima je gđa. načelnica bila izuzetno štura i izričito nejasna kada sam postavio pitanje oko potrošenih sredstava za intelektualne aktivnosti za koje je spomenula da se iz tih sredstava plaćaju odvjetnici i dr.

Njezina nervoza i po ostalim kontima bila je dovoljan razlog da se ponaša sukladno položenoj zakletvi pa i sam pročelnik Brozović nije ništa izostajao od nje. Spomenula je da je većim djelom financirana aktivnost oko plaćanja odvjetnika u kojem se postupku nalazi i naslijeđena nekretnina od pokojnog Ratka Okreše.

Činjenica je da je pokojnik imao određene dugove koji su ostali nakon njegove smrti i opet je činjenica da Općina ukoliko je prihvatila tu nekretninu i namiri troškove nastalog duga prije smrti vlasnika, a nisu jasni motivi kako to da je Općina postala vlasnikom djela ili cijele nekretnine i što nam je to uopće trebalo?

Zatim sam podržao prijedlog vijećnika g. Prprovića koji je za sve do sada relacije predložio da se povise naknade za stipendije od po sto kuna, pa sam samim time predložio da se za osobe kojima pripada 600,00 kn stipendija povisi za narednih 400,00 kn za studente s invaliditetom koji poštuju kriterije te sam spomenuo primjer jedne osobe sa sto postotnim tjelesnim oštećenjem, kojoj sama načelnica i njezin drug saborski zastupnik Veljko Kajtazi nisu htjeli pomoći oko upisa i smještaja, tako da sam osobno s roditeljima uspješno upisao studenticu i smjestili smo je u studentskom domu zahvaljujući savjetniku g. S. Kundertu i drugim čimbenicima iz agencije za posebne programe pri MZOIS RH-e.

Naime gđa. načelnica je samim svojim destruktivnim djelovanjem unazadila romsku zajednicu u općini Pribislavec raznim spletkama kroz koje je zauzvrat uspjela sa njezinim suradnicima riješiti oko pet obitelji u samom selu Pribislavec što naravno mještani sela ne znaju, ja sam joj osobno zahvalan, a ukupno je već sedam obitelji u samom selu izvan romskog naselja.

Sada je donesena odluka o preseljenja šest obiteljskih kuća koje se nalaze u zoni C u industrijskoj zoni, što smatram da je takva aktivnost od višeg interesa Općine, na moj prijedlog. Za početak imamo osiguranih cca 150.000,00 kn dok ćemo ostatak pokušati pribaviti iz podosta izvora te će biti potrebno oko cca. milijun kuna.

Riješen je i konačni misterij oko učestalih prijava o bespravnoj gradnji od strane gđe. načelnice te će odlukom o izmjeni DPU romskog naselja svaki pojedinac moći pristupiti u ishođenju građevinske dozvole, s time da će korisnici sami financirati sve troškove koji iz ovoga proizlaze te omogućiti obročno plaćanje. Samom odlukom smo spriječili rušenje tih objekata bez pomoći saborskog zastupnika koji je zajedno s načelnicom destruktivno djelovao i dalje to rade oko sveobuhvatne opstrukcije mene osobno kao zamjenika i Općinskog vijeća u kojem nema većinu.

Bilo je i riječi da će se s obzirom na sve okolnosti pokrenuti i krivična ili kaznena prijava protiv gđe. načelnice koja je sukladno Ustavnim pravima nacionalnih manjina izmijenila prostorni plan romskog naselja, te je svjesno zanemarila činjenicu da se radi o onemogućavanju mladih da se proširi zona gradnje sukladno demografskim prilikama, te da za romsku zajednicu nije ili je učinila ništa prilikom obnašanja njene dužnosti kao načelnice u sveobuhvatnom napretku nacionalne manjine. Nakon konsultacije sa središnjom strankom HNS, donijeti ćemo konačnu odluku hoćemo li poduzeti određene mjere protiv nje ili središnje stranke.

Njezin krajnje neprihvatljiv pristup ne odobrava i sam predsjednik Općinskog vijeća Pribislavec kao ni svi članovi vijeća.

Za njezinu izuzetno prljavu igru te niz samoinicijativnih postupaka mještani Pribislavca su pokrenuli i peticiju za koju je javnost već bila obaviještena putem medija.

Drsko ponašanje i ignoriranje mene osobno kao njenog zamjenika nije opravdano, te se toplo nadam da će središnja stranka poduzeti određene mjere i konačno je osvijestiti te upozoriti da je njezina funkcija moralna odgovornost za sve građane ove općine i da svoje frustracije i obiteljske razmirice mora ostaviti uvijek kod kuće, a ne da mještani općine plaćaju zbog njih ceh, jer mještani ove općine gube povjerenje oko njezinih pustih želja, a vidljivog napretka nema na vidiku.

Zamjenik načelnice Općine Pribislavec: Željko Balog