Obnova Majura grofa Feštetića ide dalje, a cesta Hlapičina – Selnica pokušati će se prekategorizirati u županijsku

Dragutin Stojko iz Hlapičine, vijećnik HDZ-a u Gradskom Vijeću Grada Mursko Središće postavio je na aktualnom satu zadnje sjednice dva pitanja gradonačelniku Draženu Srpaku.

Prvo se odnosilo na Upravnu zgradu Majur grofa Feštetića, a zanimalo ga je kakvi su daljnji planovi s njom pošto obnova ove godine nije prošla putem EU fondova.

„Upravna zgrada Majur grofa Feštetića u Hlapičini bila je predviđena za rušenje. Na inicijativu mještana i MO Hlapičina koji su smatrali da ju treba očuvati, odustalo se od te namjere pa je na njoj izvedena osnovna sanacija na krovištu te je zgrada zatvorena. Uspjeli smo ishoditi da je zaštitimo bar privremeno. Napravili smo projektnu dokumentaciju i to kandidirali za obnovu prema EU fondovima zajedno s Republikom Slovenijom. Na žalost zbog velikog broja prijavljenih projekata mnogi nisu prošli pa ni taj. Međutim, mi idemo dalje pa smo već uspostavili kontakte s Ministarstvom kulture i sve je pripremljeno da se to prijavi. Zgrada će svakako biti obnovljena“, rekao je gradonačelnik.

Drugo Stojkovo pitanje bilo je vezanu uz cestu Hlapičina – Selnica za koju je zatražio da se ako je moguće prekategorizira u županijsku, jer po njemu ona je vrlo prometna pošto je najkraći put između ova dva mjesta koji koriste mnogi ljudi, naročito oni koji imaju vinograde. Trećina ceste je pod Općinom Selnica koja to ne održava pa je sve na nama.

Srpak je odgovorio da se sve može, samo je pitanje da li se hoće. Prekategorizacija nerazvrstanih cesta je uvijek problem i selektivno se to teško događa, možda jednom u desetljeću i to zato jer nitko s tim nije presretan i svi od toga zaziru i bježe.

„Smatram da ste apsolutno u pravu jer je ta cesta najkraći put između Hlapičine i Selnice koju koriste i jedni i drugi. Prihvaćam vašu inicijativu i Grad Mursko Središće poslati će upit mjerodavnima i pokušati ishoditi projektnu dokumentaciju.“

(rt, foto Tin Tomanić)