Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik. Njime kršćani slave jednu od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće.
Uskrs pada u nedjelju, međutim praznik traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uvečer večernjom misom. Pripreme za Uskrs počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedjelje, što čini sveto trodnevlje. Prema Kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na križu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa, nego jedna večernja misa. Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uvečer uslijedilo Uskršnje bdijenje i paljenje vuzmenki.
Ljudi su se u našem kraju pripremali za Uskrs tako da su na Svetoj ispovijedi očistili svoje grijehe, postili se na Veliki četvrtak, petak i subotu. Muškarci su vani očistili staje, nahranili životinje te napravili svoj posao. Žene su pospremale kuću, pekle kruh i zdigane kolače. U subotu su kuhale šunku, jaja, očistile luk i hren te slagale košaru koju su nosile u crkvu na blagoslov hrane.
Kad su došle iz crkve cijela obitelj je pojela blagoslovljeni sveti doručak. Ostali ukućani išli su na drugu misu. U uskršnjoj noći palili su se krijesovi ili vuzmenke. Ljudi su u vrtovima obrezivali voćke, trsove i sve to granje vozili na jedno mjesto koje se slagalo u visinu. Krijes se zapalio tek onda kad bi ljudi došli iz crkve i donijeli uskrsnuće. Ovi običaji i dan danas su prisutni u našim krajevima.
Simbol Uskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje.
Tradicionalna vuzmenka u Murskom Središću priređena je i jučer na „pašnjaku“, organizator je bio Rudarski zbor, a sponzor Grad. Iako loše vrijeme praćeno kišom nije bilo naklonjeno takvom događaju ipak su mnogi građani pod kišobranima prisustvovali paljenju, koje je unatoč sumnjama, uspješno izveo pripadnik Rudarskog zbora Zlatko Bek. Bdijenje i druženje nastavljeno je uz besplatne kobasice i piće duboko u noć. (R. Tomanić, foto Tin Tomanić)