Okusima i mirisima vraćamo se u vrijeme Zrinskih – priprema se gastro manifestacija u Muzeju Međimurja Čakovec

Na radnom sastanku održanom u srijedu, 29. listopada 2025.g. u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, utvrđene su glavne smjernice za nadolazeći gastro sajam koji će se u sklopu europskog projekta Living castles 2.0. održati u travnju iduće godine. Na radnom sastanku sudjelovale su predstavnice Muzeja Međimurja Čakovec, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, muzejska savjetnica Ana Šestak, kustosice Ines Virč i Martina Švenda, te predstavnici Srednje škole Prelog, ravnatelj Tomislav Gregur, nastavnici Danijel Naranđa, Vlado Turek, Robert Režek, Slađana Zadravec, Anica Naranđa, te profesorica Tajana Štefok.

Suradnjom tih dviju ustanova, atrij čakovečkog Starog grada će u travnju iduće godine postati gastronomsko središte kojem će u fokusu biti jela obitelji Zrinski. Na gastro sajmu pripremat će se delicije koje su se služile na dvoru u vremenu kada je tamo stolovala ta slavna obitelj a koje će se moći i kušati, od raznih vrsta mesa, priloga, egzotičnih začina koje su koristili, pa do slastica. Prethodit će im predavanja stručnjaka o samim jelima, načinima pripreme i serviranja, te običajima onoga vremena vezanima uz pripremu i posluživanje jela.

Veselimo se suradnji s MMČ-om na ovom projektu. Naši učenici i nastavnici su dobro uhodan tim, vesele se ovoj suradnji i mogućnosti da pokažu svoje vještine. Žele uključiti javnost u svoj rad i uroniti u povijest i svakodnevicu Zrinskih, rekao je ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur. Strukovna nastavnica kuharstva Slađana Zadravec otkrila je što su Zrinski imali na jelovniku, ali i što će pripremiti za čakovečki gastro događaj.

Jela se nisu značajno razlikovala od onih danas, no oni su bili jako bogati i svaki dan su imali na meniju teletinu, divljač, ribe, čak su i tjesteninu punili s teletinom, mljevenom divljači, koristili su puno začina recimo šafran koji je danas vrlo skup, vrganje, živjeli su u velikoj blagodati. Na događanju će se moći kušati velik dio jela koja su pripremalo Zrinski. Potrudit ćemo se recepte približiti onom dobu, rekla je Slađana Zadravec.

Osim profesionalnih kuhara, sudjelovat će i učenici Srednje škole Prelog te Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, a planira se i popratni glazbeni program. Samom sajmu prethodit će radionice koje će trajati tjedan dana, a koje će biti namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola. Na radionicama će osim osnova priprema pojedinih jela učiti o bontonu, povijesti kulinarstva, serviranju. Program će se održavati o 20. do 24. travnja 2026. godine, a gastro sajam bit će u subotu, 25. travnja 2026. u prijepodnevnim satima.

Napravit ćemo javnu prezentaciju kulinarstva iz razdoblja Zrinskih ali i organizirati prezentacijske radionice koje će trajati od ponedjeljka do petka u dogovoru s osnovnim i srednjim školama. Cilj je da se djecu poduči općenito o bontonu za vrijeme svečane večere, ručka, prezentaciji stola, ophođenje s ljudima, sve ono što se polako gubi i što možda u današnje užurbano vrijeme ne stignemo podučiti djecu, rekla je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan.

MMČ