
Na Šetnici svete Barbare u Murskom Središću danas je održan tradicionalni gastro događaj pod nazivom „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, koji je i ove godine poslužio kao uvod u proslavu Dana grada i popularnu ljetnu manifestaciju „Ljeto uz Muru“.
Od ranih jutarnjih sati članovi mjesnih odbora prionuli su pripremi svojih jela kako bi sve bilo spremno za dolazak brojnih posjetitelja. U natjecateljskom, ali nadasve prijateljskom duhu, predstavljena su jela koja su i mirisom i okusom oduševila sve prisutne. Budući da su sva jela bila pripremljena na visokoj razini, ove godine nije proglašen jedan pobjednik – svi mjesni odbori zasluženo su proglašeni pobjednicima.
Posjetitelji su imali priliku kušati raznovrsna jela: VMO Križovec pripremio je svinjski lungić sa njokima, VMO Mursko Središće jelenov but u umaku od šumskog voća i suhih šljiva sa njokima, VMO Štrukovec je kuhao tradicionalni gulaš, VMO Sitnice ciganski gulaš, VMO Hlapičina je pripremio ričet, dok je VMO Peklenica predstavio međimurski bograč. Uz glavna jela, članice Društva žena Hlapičina pekle su langoše koji su također brzo nestajali.
Za dobru atmosferu tijekom cijelog dana pobrinuo se tamburaški sastav Kumovi, koji je svojim glazbenim programom zabavio više od tisuću posjetitelja. Paralelno s gastro događajem održan je i vrlo posjećen Sajam domaćih proizvoda, na kojem su se mogli razgledati i kupiti razni autohtoni proizvodi lokalnih proizvođača.
Okupljene je na obje lokacije – i na kulinarskom natjecanju i na sajmu – pozdravio gradonačelnik Dražen Srpak, zahvalivši svima na dolasku i istaknuvši važnost ovakvih događanja za očuvanje tradicije i promicanje lokalnih običaja.
Događaj je još jednom pokazao bogatstvo lokalne gastronomije i važnost očuvanja kulinarske tradicije. Novost koja je razveselila mnoge posjetitelje jest uvođenje stalne ponude sladoleda svakog vikenda na Šetnici svete Barbare, što će zasigurno dodatno obogatiti ljetni ugođaj uz Muru.
(GMS)