MEĐIMURSKA PRIRODA Svečano otvorenje Zelenog ormara u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige fokusiran je na vrijednost pripovijedanja i kazivanja. Od 15. listopada do 15. studenoga organizirat će se u brojnim hrvatskim knjižnicama čak dvije tisuće programa. Upravo u danima obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige realizirat će se nova suradnja Knjižnice i čitaonice Grada Preloga i Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Zaživjet će Zeleni ormar koji će popularizirati knjige i autore na temu zelene misli. Ovo će biti “brat” Zelenom ormaru postavljenom na Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, 22. svibnja 2024. godine u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec.

Svečanost otvorenja Zelenog ormara u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga zakazana je za četvrtak 31. listopada u 10:30. Živo zeleno štivo predstavit će Maja Lesinger, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga i Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda.

U programu sudjeluje odgojno – obrazovna skupina Zečići iz DV Fijolica Prelog. Vrtićarci, četverogodišnjaci, imat će priliku čuti eko priču i sudjelovati na kratkoj radionici. Preloška knjižnica je i dosad njegovala zeleni kutak za klince koji će prigodno biti preseljen na novu policu Zelenog ormara. Na polici će biti izložena i korisnicima dostupna izdanja Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, potom izdanja domaćih i stranih autora na temu prirode i okoliša. Primjerice Jozić, Mia: Otprljajmo more, French, Jess: A što s otpadom, Segovia, Sofia: Žamor pčela, Delort, Robert: Povijest europskog okoliša i dr.

Zeleni ormar realiziran je unutar projekta Multidisciplinarno jačanje kapaciteta i razvoj novih rješenja u svrhu očuvanja, zaštite, i povećanja brojnosti ugroženih zajednica divljih oprašivača i medonosne pčele unutar ekosustava, a projekt je prepoznatljiv pod akronimom BEE(A)WARE. Vodeći partner na projektu je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a projektni partneri su Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Javni zavod Krajinski park Goričko, Galerija – Muzej Lendava i Nacionalni inštitut za biologijo. Jedna od tema projekta je medijska kampanja usmjerena na zaštitu divljih oprašivača, stoga je i grafički detalj na Zelenom ormaru, upravo simbolična ilustracija pčele.

Tko je pisao zelenu misao? Javna ustanova Međimurska priroda te Knjižnica i čitaonica Grada Preloga pozivaju vas doći na svečanost i otkriti sadržaj polica Zelenog ormara. Živo zeleno štivo jednostavno poziva na avanturu čitanja.

Roberta Radović