Petrana Sabolek predstavila čak tri nova književna djela

U srijedu, 16. listopada, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i same autorice u Zgradi Scheier održano je svečano predstavljanje novih književnih izdanja Petrane Sabolek, umirovljene pravnice, književnice i članice predsjedništva čakovečkog Ogranka Matice hrvatske.

Pozdravivši okupljene, predsjednik Ogranka Zoran Turk još je jednom čestitao autorici na plodnoj spisateljskoj karijeri, naglasivši njene zasluge u radu Matice hrvatske, posebice u pogledu pokretanja brojnih zanimljivih inicijativa. Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini pridružila se čestitkama i pohvalama, naglasivši kako je jedan od primarnih ciljeva književnog rada ostavljanje nasljeđa za generacije koje tek dolaze.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana Petrani Sabolek objavljene su tri nove knjige, s kojima je okupljenu publiku upoznala u razgovornoj formi. Zbirka priča za djecu, naslovljena „Priče za naj dječje uho“, a objavljena u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, sastoji se od 25 priča podijeljenih u četiri tematske cjeline: Priče s planete gusaka, Priče s ruba sna, Priče za naj dječje uho i Priče za ljubavne neznalice. Poetska zbirka „Niti, spone, relacije“, objavljena u Beogradu, problematizira odnos suvremenog čovjeka s drugim ljudima, svojom okolinom, ali i sa samim sobom.

Konačno, u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu objavljen je i kajkavski roman „Moč življenja“, čije je prvo predstavljanje već održano u Donjem Kraljevcu, kojemu je radnja romana i posvećena. Dok se autorica dotakla svojih uspomena iz djetinjstva koje su ju navele da počne zapisivati te „nepozabljene zgodovine“, publiku je s tekstom na najupečatljiviji način upoznala Vesna Herman, dramski izvevši nekoliko odlomaka iz poglavlja „Štiri pajdašice“.

Uz autoricu i gđu Herman, u predstavljanju knjige sudjelovali su i prof. Damir Rodiger, koji je izveo nekoliko pjesama koje je uglazbio, a čiji je tekst napisala Petrana Sabolek, odnosno Julija Novak, koja je pročitala jednu od „priča za naj dječje uho“.

[foto: Siniša Obadić]

Ogranak Matice hrvatske Čakovec