Festival pučke drame Murski cimeri – zabava i druženje iza scene

Prethodni vikend, od 4. do 6. Listopada 2024.godine, održan je 3. Festival hrvatske pučke drame pod nazivom „Murski cimeri“ u Centru za kulturu Rudar, Mursko Središće. Na festivalu su sudjelovale kazališne skupine iz cijele Hrvatske, a dok su neke boravile tri, druge su sudjelovale dva dana. U opuštenoj atmosferi, sudionici su iskoristili slobodno vrijeme za neformalna druženja, stvarajući nezaboravne trenutke uz rijeku Muru, na obroncima vinograda te u kućama za odmor s područja Turističke zajednice „Mura i gorice“ i Turističke zajednice Sveti Martin na Muri.

Osim u umjetničkim izvedbama, sudionici su uživali u ugodnom ambijentu, dobroj glazbi i osvježenjima, a druženja su pružila priliku za razmjenu iskustava i ideja o kazališnoj umjetnosti. Takvi festivali imaju važnu ulogu u jačanju zajednice kazališnih entuzijasta, a posebno su bitni za poticanje suradnje među različitim kazališnim skupinama. Naglasak je stavljen na povezivanje umjetnika različitih generacija te dijeljenje iskustava, kako na pozornici tako i izvan nje.

Posebno su pohvaljeni organizatori i energija svih sudionika, koji su kroz opuštene razgovore dotakli brojne teme, uključujući izazove s kojima se suočavaju pučka kazališta te važnost lokalne podrške za očuvanje kulturnih manifestacija. Druženja su se često produžila do kasno u noć, uz mnoge planove za buduće suradnje i zajedničke projekte.

Neformalni susreti nakon izvedbi još jednom su dokazali kako su ovakvi festivali više od prilike za predstavljanje kazališnih ostvarenja – oni su ključni za izgradnju dugotrajnih prijateljstava i profesionalnih veza koje će nastaviti rasti i u budućnosti.

(gms)