Veterani 54. spb obilježili 33. godišnjicu ustroja postrojbe

Svečanost je počela polaganjem vijenaca obitelji poginulih pripadnika bojne i Ministarstva hrvatskih branitelja. Potom su svijeće zapalila izaslanstva braniteljskih udruga, grada Čakovca i Županije Međimurske kao i predstavnici Matice hrvatske,  Zrinske garde, Družba brače Hrvatskog zmaja  i ostalih uvaženih gostiju. Molitvu za duše poginulih vodio  je gvardijan čakovečki pater Filip Đurđević.

Sjednica je nastavljena u prostorima Staroga grada Zrinskih. Nakon minute šutnje za sve preminule hrvatske branitelje , predsjednik Udruge  Mladen Magdalenić ispričao je ratni put postrojbe a Ivan Krčmar ondašnji predsjednik Štaba teritorijalne obrane Čakovec  podsjetio na sva iskušenja kroz koja se moralo proći u ono teško vrijeme.

Ispred Zajednice udruga postrojbi ZNG RH i HV skupu su nazočili Pavo Naletilić predsjednik i Stjepan Kotarac dopredsjednik, te izaslanstvo 104. brigade iz Varaždina. U njihovo ime govorio je predsjednik Naletilić.

Ispred Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije govorio je  umirovljeni pukovnik Željko Tomašić. Izrazio je zadovoljstvo odazivom brojnih udruga Međimurske županije , te  pozvao na suradnju i djelovanje u zajedničkom interesu. Potom je uručio „Povelju časti“ za izuzetan doprinos ugledu  te iskazanoj hrabrosti tijekom Domovinskog rata, umirovljenom natporučniku Stjepanu Vugrincu Čipsu posljednjem zapovjedniku 1.satnije.

Ispred Matice Hrvatske ogranka Čakovec obratio se i čestitao nam 33. godišnjicu ustroja postrojbe, dopredsjednik dr.sc.Krunoslav Mikulan, a ispred Zrinske garde njen predsjednik Đuro Bel.

Čakovečka gradonačelnica gospođa Ljerka Cividini u svome govoru istaknula je žrtvu poginulih pripadnika postrojbe ta podržala našu ideju da jedna ulica u Gradu Čakovcu nosi ime 54. bojne.

Međimurski župan Matija Posavec, zahvalio je svima koji su sudjelovali  u Domovinskom ratu i istaknuo ponos današnje generacija Međimuraca  na svoje očeve, te podsjetio zašto su poginula 23 pripadnika postrojbe i zašto je bilo 60 ranjenih. Posebno je istaknuo na povijesnu povezanost naših predaka Zrinskih i branitelja iz Međimurja. I jedni i drugi branili su domovinu daleko od svoga praga.

Izaslanik ministra hrvatski branitelja Tome Medveda, bio je državni tajnik gospodin Darko Nekić. Naglasio  je  što je postrojba značila u Domovinskom ratu ali i koliko je velik bio doprinos Međimuraca u stvaranju Hrvatske države.

Za dobro raspoloženje pobrinuo se pjesmama Mirko Švenda Žiga uz pratnju prof. Mladena Magdalenića a na kraju svečanosti predsjednik Udruge veterana 54. bojne, Mladen Magdalenić pozvao je na razgledavanje dopunjene  izložbe ratnih fotografija bojne, svojevrsnog ratnog puta u slikama, a potom je slijedio domjenak za sve nazočne uz neizbježne razgovore o danima ponosa i slave.

Tajnik Udruge, Vinko Grgić, prof.