Književni susreti članova Udruge slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije okuplja desetak zainteresiranih članova u svom književnom klubu.

Susreti književnog kluba održavaju se jednom mjesečno u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec, gdje njihova knjižničarka, Blaženka Hunjadi-Bašek članove uvodi u druge svjetove.

Ove godine obradili su razne teme i pročitali mnoge knjige.

U siječnju su pročitali priče iz knjige “Sve je u redu” Sanje Pilić te su na temelju njih poveli razgovor o današnjoj situaciji i prilikama odgoja djece. Na kraju susreta pročitali su još nekoliko bajki Zorana Pongrašića iz knjge “Zašto (ne) volim bajke”.

U veljački su pročitali ulomke iz knjige “Madame Curie i snaga jednog sna” (Susanna Leonard) te su upoznali njezin životni put i borbu za bolji položaj žena znanstvenica u svijetu.

U ožujku, povodom Svjetskog dana pjesništva, posvetili su se pjesmama i tekstovima Borke Tadić te im je član Udruge, Danijel Kralj, izrecitirao nekoliko pjesama iz svoje zbirke “Moja radost neprolazna”.

U lipnju, povodom Dana Grada Čakovca, pročitali su ponešto iz povijesti obitelji Zrinski te dvije legende iz zbirke “Čakovečke legende” autorice Vesne Kalšan. Osim toga, čitali su i knjigu “OLIVER: Trag u beskraju”.

Tijekom ljeta Udrugu su posjetile dvije književnice: u srpnju Patricija Kozar koja je predstavila svoju knjigu “Krojeći riječi”, a u kolovozu Željka Novak i njezina Kamilica Basetica, koje su predstavile svoju knjigu “Dnevnik jedne Kamilice”.

Književni susreti u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec nastavljeni su u rujnu kad je književni klub bio posvećen slijepom književniku, Feruči Lazariću, autoru knjige “Na drugi način lijepo”.

Osim književnih klubova, članovi sudjeluju i na predstavljanjima knjiga te na raznim predavanjima u knjižnicama. Tako su, osim u čakovečkoj knjižnici, u kojoj su u lipnju bili na putopisnom predavanju Feruča Lazarića, u ožujku bili u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga na Putopisnom predavanju “Put Svetog Mihaela” sa Sinišom Golubom te u Sceni & Bar Rogoz na promociji knjige Kristiana Novaka “Slučaj vlastite pogibelji”, u travnju su prisustvovali promociji knjige “Apostoli insulani” Marijane Korunek Medved u Pavlinskom samostanu sveta Jelena u Šenkovcu te su ponovno u svibnju posjetili Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga gdje su sudjelovali na književnoj večeri s književnikom Zoranom Žmirićem.

Sudionici književnog kluba vesele se svakom sljedećem druženju te jedva čekaju razgovor o novim temama koje se otvaraju prilikom svakog susreta.

Slijepe osobe slušaju zvučne knjige ili čitaju knjige na brajici. Čitajući knjige slijepe osobe su više informirane, obogaćuje im se mašta, a sudjelujući na književnim klubovima povećavaju svoju socijalnu uključenost i komunikacijske vještine.

Književni klub Udruge slijepih Međimurske županije održava se kao jedna od aktivnosti programa “Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji”, koji sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurske županija i Grad Čakovec.

VODITELJICA PROGRAMA

Marina Krištofić