Međimurske vode: Odgovori na često postavljena pitanja u vezi pražnjenja septičkih jama

Međimurske vode pozivaju sve korisnike vodnih usluga koji svoje otpadne vode zbrinjavaju u sabirnim i septičkim jamama da planiraju njihovo redovno pražnjenje  (Plan pražnjenja) i da na vrijeme rezerviraju svoj termin u odgovarajućim vremenskim razmacima.

Usluga pražnjenja i odvoza za rezervirane termine dio je mjesečne cijene javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te se dodatno ne naplaćuje, uz uvjet da je korisnik sklopio ugovor za pražnjenje i odvoz komunalnih otpadnih voda s Međimurskim vodama.

Kod nas se vodi evidencija o pražnjenju i odvozima za svakog korisnika zasebno, a njegovo pravo na pražnjenje i odvoze ovisno je o njegovoj potrošnji izmjerenoj vodomjerom. Cjelokupna količina otpadne vode tijekom godine mora se isprazniti i odvesti u odgovarajućim vremenskim razmacima. Pod cjelokupnom količinom otpadne vode podrazumijeva se količina vode za ljudsku potrošnju izmjerena vodomjerom, te će za toliko kubika biti izvršen odvoz otpadnih voda tijekom godine.

Sve što je iznad količina izmjerenih na vodomjeru, podrazumijeva interventno pražnjenje i odvoz.

Interventno pražnjenje i odvoz otpadnih voda, dakle mimo rezerviranog termina i godišnjeg plana ili pak izvan radnog vremena, korisnici vodnih usluga mogu uvijek tražiti te će im usluga biti omogućena uz nadoplatu usluge prema važećem cjeniku Međimurskih voda. Cijena izlaska na interventno pražnjenje i odvoz iznosi 66,95 EUR + PDV, po odvozu, a cijena je formirana na bazi 5 m3.

Ovakvim načinom zbrinjavanja, Međimurske vode potiču redovno pražnjenje i odvoz otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama, a time svi zajedno štitimo ljudsko zdravlje i okoliš!

Kako rezervirati termin pražnjenja?

Kako bi korisnici na vrijeme osigurali svoj termin za pražnjenje i odvoz otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama trebaju nazvati na:

Međimurske vode, Sektor odvodnje i pročišćavanja

040/364-700

040/364-701

svakim radnim danom od 7,00 – 15,00 sati,

ili poslati zahtjev na e-mail: [email protected] uz obavezno navođenje svojih kontakt podataka.

U slučaju hitnosti i nužnosti interventnog pražnjenja izvan radnog vremena, korisnici mogu nazvati iste brojeve telefona te će im se javiti dežurni operater.

Uslugu pražnjenja i odvoza otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama, Međimurske vode trenutno pružaju na području Aglomeracije Mursko Središće za korisnike u naseljima gdje nije izgrađen javni sustav odvodnje, i to:

Općina Sveti Martin na Muri – Gornji Koncovčak, Gradiščak, Grkaveščak, Jurovčak, Kapleščak, Toplice Sveti Martin,

Grad Mursko Središće  – Križovec, Štrukovec,

Općina Selnica – Bukovec, Donji Koncovčak, Donji Zebanec, Gornji Zebanec, Merhatovec, Plešivica, Praporčan, Zaveščak, Zebanec Selo i dio naselja Selnica,

Općina Vratišinec  – Remis.

Korisnici vodnih usluga često nam postavljaju svoja pitanja te donosimo pregled i odgovore na često postavljena pitanja:

  1. Kako ćete mi računati uslugu pražnjenja septičke jame?

Redovno pražnjenje septičke jame naplaćuje se putem računa za vodnu uslugu, gdje se naplaćuje cijena vodne usluge javne odvodnje prema potrošnji u metrima kubnim (m3 ) očitane vodomjerom. Na ovaj način uslugu pražnjenja i odvoza komunalnih otpadnih voda iz individualnih sustava odvodnje plaćate povoljnije, 0,21 eura za odvodnju i 0,23 eura za pročišćavanje po m3 očitano na vodomjeru (+PDV od 13%).

Za interventno pražnjenje primjenjuje se Cjenik usluga i radova Međimurskih voda važeći od 01.05.2024. objavljen na https://medjimurske-vode.hr/cjenik-usluga-i-radova-medimurskih-voda-2/  i cijena iznosi 66,95 EUR + PDV, po odvozu. Cijena po odvozu je formirana na bazi 5m3.

  1. Što je redovno pražnjenje, a što interventno pražnjenje?

Redovno pražnjenje i odvoz iz sabirne ili septičke jame je odvoz koji je redovno planiran, vrši se u toku radnog vremena te je u okvirima količina otpadnih voda evidentiranih i podmirenih prema računu koji je izdan za potrošnju u metrima kubnim (m3) očitanih vodomjerom.

Sve što je izvan tih okvira, podrazumijeva interventno pražnjenje.

  1. Što ako ste mi već četiri puta praznili septičku jamu, a imam potrebe za daljnjim pražnjenjem?

Nije važan broj odvoza, već količina odvezenih otpadnih voda, a koje količine su evidentirane i podmirene prema računu koji je izdan za potrošnju u metrima kubnim (m3 ) očitane vodomjerom. Primjerice kućanstvo ima prosječnu mjesečnu potrošnju oko 20 m3 te je do sada evidentirano i naplaćeno prema računima 41 m3, a izvršeno je 6 odvoza od po 5 m3 – korisnik vodnih usluga još ima pravo na odvoz 11 m3. Međimurske vode svojim fekalnim vozilima mogu izvršiti u jednom odvozu do max. 6 m3 odnosno do max. 8 m3. Ovaj primjer najbolji je pokazatelj koliko je važno redovno planiranje odvoza.

  1. Koliko prije trebam rezervirati svoj redovni termin?

Najbolje je termine planirati na mjesečnoj razini, svako kućanstvo najbolje zna svoje potrebe, te ukoliko je najavljen odvoz barem sedam dana prije, Međimurske vode će lakše koordinirati redovito pražnjenje i odvoz. Ukoliko pak bi odvoz bio najavljen isti dan, ovo se smatra interventnim pražnjenjem s obzirom na prethodne najave ostalih korisnika. Stoga potičemo pravovremene najave i planiranje redovnih termina.

 

  1. Mogu li spojiti oborinske vode u septičku jamu?

Oborinskim vodama nikako nije mjesto u sabirnim ili septičkim jamama jer one nisu onečišćene. Oborinske ili podzemne vode samo vam dodatno pune sabirne ili septičke jame i miješaju se sa sanitarnim otpadnim vodama te uzrokuju dodatne troškove kako za korisnike tako i za Međimurske vode.

  1. Moja septička jama se prečesto puni, a vi mi ne odvozite cjelokupan sadržaj, što učiniti?

Neka kućanstva ili objekti gospodarstva imaju propusne sabirne ili septičke jame te dolazi do slijevanja oborinskih ili prodora podzemnih voda što uzrokuje dodatno punjenje sabirne ili septičke jame. Potrebno je spriječiti ulazak oborinskih voda u sabirne ili septičke jame te osigurati vodonepropusnost istih kako bi se onemogućilo prodiranje podzemne vode u sabirne ili septičke jame. Sabirna jama bi trebala biti vodonepropusna građevina bez odvoda i preljeva u koju se ispuštaju otpadne vode.

Međimurske vode vrše pražnjenje otpadnih voda do količina utrošene vode za ljudsku potrošnju izmjerene vodomjerom, a ukoliko oborinske ili podzemne vode dodatno pune sabirne ili septičke jame i miješaju se sa sanitarnim otpadnim vodama te količine mogu se odvesti kao interventni odvoz koji se naplaćuje prema posebnom Cjeniku (navedeno u odgovoru na pitanje br.1.)

S poštovanjem,

Direktorica:

mr.sc. Sunčana Glavina, dipl.oec.