Pripadnici DVD-a Mursko Središće u rijeci Muri pronašli nestalu osobu koja se utopila

Prošli četvrtak 29. kolovoza nestala je starija osoba (88) kada se nije pojavila nakon svog redovnog kupanja u rijeci Muri. Ona je inače na Šetnici Svete Barbare svakodnevno ulazila u rijeku, a osobne stvari ostavljala kod osoblja jednog ugostiteljskog objekta koji se nalazi na šetnici. Kada se osoba nakon izvjesnog vremena nije pojavila, uzbunjene su nadležne službe koje su krenule u potragu.

Kako se potraga odvijala i kako su pronašli mrtvo tijelo, razgovarali smo sa zapovjednikom DVD-a Mursko Središće Rajkom Bogdanom, a on nam je rekao:

“U ponedjeljak 2. rujna dobio sam telefonski poziv iz policije sa zamolbom da se ja i još jedan pripadnik DVD-a uključimo u potragu jer dosadašnja nije dala rezultate. Čamac smo dobili od Grada Mursko Središće koji služi pripadnicima civilne zaštite. Potragu smo počeli u srijedu 4. rujna u 9 sati kod skele „Fusek“, a ekipu su sačinjavali Josip Sršan kao voditelj čamca, ja kao voditelj operacije i Renato Matoša koji je poput mene i pripadnik JVP Čakovec, a obučen je kao ronilac i voditelj čamca. Josip Šršan potragu napušta, zbog drugih obaveza, kod Križovca te ulogu voditelja čamca preuzima Renato Matoša.

Pošto je Mura jako plitka, motor smo podignuli iznad površine i vozili se s jedne do druge obale nošeni samom rijekom. Više puta smo mislili da smo ugledali nestalu osobu no na naše razočaranje to su bile samo crne vreće pune otpada koje mogu podsjećati na ljudsko tijelo. Da se ljudi rješavaju otpada na ovaj način nije pohvalno ni zakonski dozvoljeno, ali to se ipak kontinuirano radi. Nakon izvjesnog vremena, između Križovca i Miklavca, ugledali smo nešto što bi moglo biti tijelo nestale osobe. Nalazilo se na lijevoj strani Mure koja tu cijela teče kroz Sloveniju. Područje je pusto i prekriveno poznatom velikom hrastovom šumom, a površina vode puna je raznog drveća. Tijelo je bilo zakačeno za jedno drvo. Tako smo nakon dva i pol sata pronašli utopljenu osobu. Obavjestili smo našu policiju i JVP Čakovec koja nam se pridružuje s još jednim čamcem i dva člana posade. Zatim dolazi slovenska policija i njihov forenzički tim, a naši se povlače na hrvatsku stranu. Svi zajedno zatim se nalazimo kod Miklavca, dolazi mrtvozornik pa se tijelo odvozi u Sloveniju na obdukciju.

S time smo oko 14, 30 sati završili potragu. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u akciji, Stjepanu Sršanu, Matoša Renatu, Patriku Vrbaniću te pripadnicima JVP Čakovec. Sada će nesretni čovjek moći imati svoj grob i biti dostojno sahranjen. Do sada sam sudjelovao u više ovakvih akcija i mogu reći da je ovo bilo najbrža s obzirom na vrijeme u kojem smo pronašli tijelo.“

(R. Tomanić, foto: DVD-MS)