Mučenička smrt hrvatskog branitelja Darka Štimca

ZBUMŽ izražava zgražanje medijskom blamažom i posprdnim komentarima javnih osoba prema gospodinu Darku Štimcu, hrvatskom branitelju koji je svoj napaćeni život završio na užasan način na Trgu sv. Marka.

ZBUMŽ se zgražava nad činjenicom da je osmrtnica ovom hrvatskom branitelju – mučeniku, bila napisana rukom, žalosno je da je uz Ministarstvo hrvatskih branitelja samo obitelj donijela vijenac i da su hrvatski branitelji, pa i njegove kolege s posla (radio je na željeznici, bio je umirovljeni strojovođa) ignorirali posljednji ispraćaj i mučeniku smrt svojeg suborca.

Darko Štimac nije bio ‘kockar’ ni ‘probisvijet’, kako je o njemu u vrijeme dok je umirao novinarima govorila saborska liječnica dr. Gordana Štajminger, koja poslije ovog sramnog čina očevesno više nema što tražiti u medicini, a još manje u Hrvatskome Saboru.

ZBUMŽ javno pita zašto se tako dugo nije smjelo znati, a i sada se rijetko spominje ime hrvatskog branitelja koji je iz nekog razloga izabrao mučeničku strašnu smrt.  Činjenica je da je takvom javnom mišljenju vjerojatno pridonijela saborska liječnica, koja je puna sebe, odmah nakon ovog strašnog i stravičnog čina izjavila da je bio čovjek koji se zapalio bio ‘kockar’ i o njemu „otkrila“ niz drugih negativnih stvari, kao da je zaposlena u MUP-u, a ne u zdravstvu. Njezin sraman i bešćutni iskaz, da je Darko ostao živ, vjerojatno bi i krivično ili prekršajno odgovarao, jer, kako je rekla, ‘samo takvi to rade’ je dno dna ljudskosti, a posebno liječničke etike, kad da je uživala što je još jedan hrvatski branitelj manje.

Činjenica je da se ovaj slučaj marginalizira, te da su se ljudi poput saborske liječnice pobrinuli da se o tome više ne govori.  Više od tri tisuće hrvatskih branitelja je okončalo život samoubojstvom i o tome moramo šutjeti i praviti se da se to nije dogodilo.

Jasno je zašto javnost šuti, jer Memorandum SANU II je ušao u sve pore hrvatskoga društva, ali zašto hrvatski branitelji šute o tome? Do kad ćemo okretati glavu ? Zašto zaboravljamo svoje suborce ?

Nužno je doći na grob Darku Štimcu i pokloniti se heroju – mučeniku !

Više o događaju pročitajte ovdje.

Željko Tomašić
predsjednik ZBUMŽ

Foto: Mladen Pavković