Priopćenje Grada Mursko Središće povodom postavljanja kioska TISKA na sadašnju lokaciju

Priopćenje

Još pred dvije godine predstavnici Tiska poslali su upit Gradu Mursko Središće za mogućnost postavljanja kioska Tiska s dodatnim uslugama kao što je plaćanje računa, podizanje novca, slanje paketa i još neke druge usluge. Obzirom što je to svakodnevna potreba građana te što su u pošti svakodnevne gužve, banka radi uglavnom do 15 sati te što je riječ o zapošljavanju dvije osobe Grad Mursko Središće iskazao je interes za realizacijom te ideje.

Obzirom na restruktuiranje koje je proživljavala firma projekt je zastao da bi se opet prošle godine priča aktualizirala te su i obiđene neke lokacije koje je Grad predlagao. Riječ je o poziciji preko pizzerije Vuri, zatim o parkiralištu kraj Mure, gradskoj tržnici pa čak i lokalima u centru grada uz glavnu cestu. Predstavnici Tiska nisu odabrali ni jednu od tih lokacija već su oni predložili da se postavi na sadašnjoj poziciji kraj gradske tržnice jer obzirom što imaju više stotina kioska, imaju iskustva s odabirom lokacije koje poslovanje čine održivim te je došlo do situacije da oni žele taj projekt realizirati samo na toj lokaciji, a koja je frekventna zbog gradske tržnice, sajma, turističkih manifestacija, itd.

U blizini odabrane pozicije nalazi se gradska tržnica, do nedugo Loto i kladionica, javni wc, servisna točka za bicikle, štandovi s prodajom cvijeća, bilja, prehrambenih proizvoda, kafići, itd.

Na toj je lokaciji do 2014. godine bila i protutenkovska piramida kao simbol Domovinskog rata i žrtve branitelja, a koja je tu postavljena kad su već svi gore spomenuti sadržaji tu bili. 2014. godine na inicijativu gradonačelnika uz protutenkovsku piramidu u slavu i zahvalu svim hrvatskim braniteljima, pogotovo onima s područja grada postavljeni je spomenik braniteljima.

Uz sve to prije par dana potpisani je ugovor o aglomeraciji te će na prostoru ispod perona autobusne stanice biti izgrađena velika retencija od 200 tisuća litara s prepumpnom stanicom, a nakon toga na toj poziciji predviđeno je parkiralište za oko 30 automobila.

Na poziciju smještaja  tih uređaja  Grad nije imao nikakvu mogućnost utjecaja te se zbog toga promišlja o potrebi preseljenja spomenika braniteljima na moguću bolju i mirniju lokaciju, a koja bi svojim položajem naglašavala značaj i žrtvu branitelja u Domovinskom ratu.

Prostor u centru grada je vrlo skučen te je na tom prostoru zatečeno stanje svih tih već gore pobrojenih sadržaja. Obzirom što je riječ o montažnom objektu te o 8 kvadratnih metara površine i obzirom što će građani dobiti nove usluge, a dvije osobe zaposlenje neki kompromis se je morao dogoditi.

Iz Grada je uvjetovano da se na bočne strane postave ili povijesne slike ili slike grada koje su već odabrane te su trenutačno u izradi kako bi se objekt što bolje uklopio u prostor. Kod sklapanja ugovora o postavljanju vodila se briga o svim zakonskim aspektima i oni su u potpunosti zadovoljeni.

(tekst: Grad Mursko Središće, foto:rt)