DVD Peklenica održalo svoju 94. redovnu godišnju skupštinu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Peklenica, dana 26. siječnja održalo je 94. redovnu godišnju skupštinu.  Na skupštini su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik VZO Marko Strojko, predsjednica VMO Ivana Maltarić. Skupštinu je vodio predsjednik društva Dražen Srša.

Na skupštini podnijeta su izvješća o radu u 2019. godini i to Upravnog odbora ( Dražen Srša), Zapovjedništva (Zvijezdan Tuksar), blagajnika ( Gordana Matić) i Nadzornog odbora (Josip Nerer), a prijedlog Programa rada i Financijskog plana za 2019. i 2020. godinu podnio je Dražen Srša. Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena i na njih nije bilo primjedbi.

Ono što je posebno potrebno bilo istaknuti na ovoj godišnjoj skupštini je  velika pomoć Grada Murskog Središća i njegovog gradonačelnika Dražena Srpaka jer je u tijeku prošle godine Grad za  novo nabavno vozilo izdvojio 170.000, 00 tisuća kuna, a za kombi vozilo 140.000,00.

Ove godine morali su obaviti razrješenje dosadašnjeg tajnika i dozapovjednika. Na dužnosti tajnika razriješena je Ksenija Flac, dok na dužnost dozapovjednika Franjo Trstenjak. Nakon  razrješenja izabrani su dužnost tajnika Klaudija Mance te na dužnost dozapovjednik Marko Varga.

Članovima su podijeljene  diplome koje su dobili Marko Varga i Lovro Nerer, vatrogasci, Franjo Trstenjak, dočasnik, dok su za Voditelje vatrogasne mladeži pripale Franji Trstenjak i Klaudiji Mance Posebnu Zahvalnicu za osobit doprinos u radu Klubu veterana VZMŽ dobio je Ivan Govedić, vatrogasni veteran.

U nastavku donosimo izvješća Zapovjedništva i plan rada za 2019. i 2020. godinu.

IZVJEŠTAJ ZAPOVJEDNIŠTVA

Prošle godine imali smo dva manja požara, požar posude uljom te požar otvorenog prostora na koje smo izašli sa 5 članova.  Isto tako smo imali  tri tehničke intervencije ispumpavanja podruma u 6.mj i sudjelovali smo 02.05. u potrazi za nestalom osobom u Murskom Središću sa 6 članova.

Prošle godine imali smo i tri osiguranja: osiguranje aeromitinga u Pribislavcu, svjetskog ribolovnog natjecanja u Murskom Središću te utrke grada Mursko Središće.

Isto tako, imali smo nekoličinu radnih akcija standardnog čišćenja vatrogasne sobice i pregleda opreme DVD-a kao i pregled hidrantske mreže. Još bi želio napomenuti da smo ove godine vezano uz akciju „vatrogasci pomažu onima koji trebaju“ prikupljali donaciju.

Obavili smo registraciju navalnog vozila te smo održali i malu godišnju skupštinu za djecu i mladež.  U organizaciji DVD-a Mursko Središće odazvali smo se na javnu vatrogasnu  vježbu “DOBRANIĆ 2018”. Također, napravili smo javnu pokaznu vježbu „Škola 2018“, gdje smo školarcima područne škole Peklenica pridočili što znači biti vatrogasac.  Proslavili smo i 90 godina postojanja DVDa Sivice.

Vrijedi spomenuti da smo za Dane Peklenice dana 25.06. održali biciklijadu za male i velike, posvetili smo i obavili primopredaju vatrogasnog kombi vozila. U sklopu toga, odradili smo pokaznu vježbu kako se oslobađa osoba iz zapaljenog vozila uz pomoć DVD-a Križovec i DVD-a Mursko Središće kojima se zahvaljujemo na prisustvovanju. Na kraju dana organizirala se i vatrogasna zabava.
Također u sklopu Dana Peklenice sudjelovali smo na turniru nogomet na  pjesku i odbojka na pjesku u organizaciji drugih udruga Peklenice.

Prisustvovali smo i na Murskoj alki povodom manifestacije„Ljeto uz Muru“ sa jednom ekipom te gradskom kotliću.

25. i 26.08. pozvani smo bili na proslavu u Pernersdorf u organizaciji FF Pernersdorf povodom 130. godina postojanja, koji su nas i ljepo ugostili i zabavili. U 11.mjesecu odradili smo pranje šetnjice uz pomoć jednog člana DVD-a Križovec. Pod kraj godine obavili smo rušenje i postavljanje bora ispred doma Peklenica te smo isti i okitili te smo prisustvovali i u organizaciji grada na Božićnom sajmu na kojem smo kuhali vino i čaj te smo uz kruh posluživali suhomesnate proizvode mještanima.

Kao i svake godine nastupali smo na natjecanjima sa pomladkom i mladeži i to na V. Kupu Vratišinec,  na županijskom natjecanju VZMŽ u Palinovcu, na XX. Igrama vatrogasne mladeži u Žiškovcu te na natjecanju uporabe s podzemnih hidrantima u Gornjem Kraljevcu .Pošto su djeca naša budućnost, zahvaljujemo našim mentorima na uloženom trudu i izdvojenom vremenu za njih.. Osim toga, bili smo domaćini natjecanja Vatrogasne Zajednice područja grada Mursko Središće – Selnica – Sv. Martin na Muri – Vratišinec. Nastupilo je deset ekipa raspoređenih u kategorije muški i ženski , A i B.

Prisustvovali smo na tri svete mise i to na sveti misi povodom svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i naselja Križovec u Križovcu, na Tijelovo u Vratišincu te na mladoj misi također u Vratišincu.

I na kraju prema ovom izvještaju slobodno bih zaključio da je godina bila dobra, imali smo puno aktivnosti, nadam se da ćemo u sljedećoj biti još aktivniji i da neće biti potreba za intervencijama.  To bi bilo sve od mene, hvala vam.

PLAN RADA ZA 2019 i 2020. g.

  1. Omasoviti i obrazovati društvo
  2. Izvršiti preventivu u mjestu te pregled hidranata
  3. Opremiti navalno vozilo sa dodatnim spremnikom za vodu
  4. Redovito održavati vozila, pumpe, prostor i predprostor DVD-a
  5. Zamijeniti ulazna vrata u prostoriji za sastanke
  6. Zamijeniti vrata na garaži
  7. Napraviti sanitarni čvor za potrebe dvd-a
  8. Sudjelovati na takmičenjima na nivou Područja i Županije
  9. Sudjelovati na javnim i pokaznim vježbama
  10. Nabaviti sprave i opremu za vježbanje
  11. Sudjelovati na svim svečanostima na koje smo pozvani, te se uključiti u društveni        život mjesta
  12. Održavati vježbe na vatrogasnim vozilima i edukacija sa članovima dvd-a
  13. Školovati članove za vatrogasna zvanja i specijalnost
  14. Održavati sastanke sa upravnim i nadzornim odborom te članovima društva
  15. Ostale redovne djelatnosti DVD -a

(tekst: Klaudija Mance, DVD Peklenica, foto: Anđelko Jurak)