Hrvatska zastava ponosno zalepršala iznad spomenika poginulim braniteljima Piramida

U samom centru Murskog Središća na Trgu Braće Radić nalazi se spomenik Piramida koji je postavljen u znak sjećanja i žrtvu poginulim hrvatskim braniteljima. Pošto je to i tenkovska prepreka, Središćance podsjeća na zaustavljanje oklopne kolone JNA 28.06.1991. godine.

Uz Piramidu je postavljeno sedam stupova, po jedan za svakog poginulog branitelja s područja Grada Mursko Središće. Na svakom stupu nalazi se slika uklesana na mramornu ploču s naznačenim datumom rođenja i datumom pogibije.

Tako imena središćanskih i hrvatskih vitezova, Josipa Šajnovića, Dražena Sršana, Danijela Donka, Darka Jurinića, Josipa Turka, Zdravka Turka i Dragutina Kodbe podsjećaju njihove sugrađane na najveću žrtvu koju su dali za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, a to je njihov život.

27. lipnja 2016. godine svečano je proslavljena 25. godišnjica zaustavljanja tenkova JNA. U sklopu programa otvoren je i blagoslovljen ovaj spomenik.

Novi izgled spomenika osmislila je i projektirala Marina Hojsak Gradiček, djelatnica Grada Mursko Središće, a sve to je odobrio kolegij gradonačelnika, odnosno gradonačelnik Dražen Srpak osobno.

Radove je izvelo poduzeće „TEAM GRAĐENJE“ d.o.o. iz Čakovca po cijeni od 25.000,00 kuna. Čitav spomenik i svaki stup posebno je osvijetljen, a to je izvelo poduzeće „ELEKTRO-MONT“ iz Selnice što je stajalo 19.000,00 kuna.

Ovaj tjedan spomenik Piramida dobio je još jedno obilježje. Nad njim se ponosno zavijorila hrvatska zastava koja dodatno podsjeća za što su središćanski branitelji dali svoj život na čemu im je zahvalna cijela domovina. Oni na žalost nisu dočekali njeno oslobođenje i samostalnost, no danas možemo s velikom odgovornošću postaviti pitanje, da li je to  takva država za koju su se borili i kakvu su željeli?

(R. Tomanić, foto: rt, zr, aj)